Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Far i Danmark holdt datter frihedsberøvet i Pakistan

Landsret frifinder 42-årig dansk-pakistaner for at tvinge datter ind i giftermål. Principielt, siger forsvarer.

Dommerne i Østre Landsret er torsdag uenige med byretten på Frederiksberg i en sag om påstået tvangsægteskab (arkivfoto). Free/Rune Øgendahl, Ritzau
Dommerne i Østre Landsret er torsdag uenige med byretten på Frederiksberg i en sag om påstået tvangsægteskab (arkivfoto). Free/Rune Øgendahl, Ritzau

En dansk-pakistansk far er af Østre Landsret torsdag blevet frifundet for at have forsøgt at tvinge sin dengang 17-årige datter til at gifte sig.

Derimod er han fundet skyldig i at have holdt hende indespærret i et hus i Pakistan. Straffen for den grove frihedsberøvelse er blevet fastsat til fængsel i et år og seks måneder.

Da sagen oprindeligt blev vurderet af Retten på Frederiksberg, var resultatet helt anderledes.

Byretten idømte den 42-årige mand fængsel i tre år og seks måneder for både tvangsægteskab og frihedsberøvelse.

- Straffen var alt for højt sat i byretten, siger mandens forsvarer, advokat Henrik Stagetorn, efter den endelige dom torsdag.

Pigen har fortalt, at hun troede, at der var tale om en almindelig familietur, da hun i februar sidste år rejste med sin mor til Pakistan.

Men i byen Kohat nær Peshawar blev hun spærret inde i et hus. Hun blev frataget sin mobiltelefon, sine penge og sit danske pas, som moren brændte.

Kun ved hjælp af en stjålen mobil lykkedes det for datteren at slå alarm og at få hjælp.

En onkel truede med at ville brække hendes ben, hvis hun forlod huset, kom det frem under sagen i byretten.

- Sagen har været principiel, siger advokat Henrik Stagetorn. Han har tidligere argumenteret med, at man som indehaver af forældremyndigheden må have vide beføjelser til at bestemme, hvor ens barn skal opholde sig.

Men landsretten slår altså fast, at der var tale om grov frihedsberøvelse af datteren.

I forbindelse med dommen er den 42-årige, der har boet hele sit liv i Danmark, i øvrigt blevet løsladt efter 15 måneders varetægtsfængsling.

En lovændring fra 2008 om tvangsægteskab er kun blevet brugt et par gange.

Nemlig i denne sag og i en anden fra Helsingør, hvor et syrisk ægtepar i maj af byretten blev dømt for at true en datter til gifte sig med farens fætter.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.