Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FAKTA: Her er Danmarks største guldskat fra vikingetiden

Tre amatørarkæologer har gjort et historisk fund på en mark i Jylland i sidste uge.

Vejen. 900 gram guld har tre amatørarkæologer fundet i jorden på en mark i Jylland i sidste uge.

De har dermed fundet Danmarks største guldskat fra vikingetiden. Bliv klogere på skatten her:

* Fundet blev gjort i sidste uge på en mark i Vejen Kommune i Jylland.

* De tre amatørarkæologer Marie Aagaard Larsen, Kristen Nedergaard Dreiøe og Poul Nørgaard Pedersen fandt skatten ved hjælp af metaldetektorer.

* Det er Danmarks største guldskat fra vikingetiden. I alt vejer skatten knap et kilo. Heraf er cirka 900 gram guld, resten er sølv.

* Skattefundet består af syv armringe. Én af sølv og seks af guld. Derudover er en guldkæde, som blev fundet på samme mark i 1911, sandsynligvis også en del af skatten. Skatten består derfor af i alt otte pragtsmykker.

* To af smykkerne er lavet i Jelling-stil, der er en stilart, som typisk knytter sig til vikingetidens elite. Stilen opstod i første halvdel af det 10. århundrede og forsvandt inden år 1000.

* Skatten er sandsynligvis nedlagt en gang i 900-årene.

Kilder: Nationalmuseet

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.