Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Faglitteratur dominerer det danske bogudvalg

Når danskerne træder ind i en boghandel, vil næsten halvdelen af sortimentet være faglitteratur.

Arkivfoto: En undersøgelse fra Bog- og Litteraturpanelet viser, at næsten halvdelen af udvalget af bøger er faglitteratur. Og boghandlerne har næsten hele sortimentet af bøger for sig selv.
Arkivfoto: En undersøgelse fra Bog- og Litteraturpanelet viser, at næsten halvdelen af udvalget af bøger er faglitteratur. Og boghandlerne har næsten hele sortimentet af bøger for sig selv.

Selv om det ofte er den nye krimibestseller, der står forrest i boghandlen, så er det faktisk faglitteratur, der fylder mest.

En undersøgelse fra Bog- og Litteraturpanelet, der hører under Slots- og Kulturstyrelsen, viser, at faglitteratur udgør 46,5 procent af det samlede sortiment i boghandlere og supermarkeder.

Formand for Bog- og Litteraturpanelet Stig Hjarvard fortæller, at faglitteratur er en central del af bogsortimentet.

- Forskellige former for faglitteratur er klart en vigtig del af bogmarkedet - både kommercielt og i folks læsning, siger han.

Genrer som børn & unge og skønlitteratur udgør hver lige over 26 procent af det samlede udvalg.

Men hvis man dykker ned i undergenrer, er det faktisk skønlitteratur til børn og unge, som fylder mest. Det udgør 17,6 procent af sortimentet.

Faglitteratur kommer først på banen som nummer tre på listen. Her fylder biografier 7,1 procent af udvalget.

Undersøgelsen tager også fat i, hvor stor en rolle henholdsvis boghandlere og supermarkeder spiller i udbuddet af bøger.

95,5 procent af titlerne var kun tilgængelige hos boghandlere. Kun 0,4 procent af bøgerne var udelukkende til salg i supermarkeder.

Stig Hjarvard fortæller, at boghandlere og supermarkeder udfylder forskellige roller på bogmarkedet.

- Supermarkederne har først og fremmest en rolle at spille i forhold til at give den litteratur, der allerede har fundet læserskaren, en større udbredelse.

Undersøgelsen har set på 24.507 bogtitler, der alle var lagerført i mindst én butik.

Stig Hjarvard påpeger, at boghandlerne stadig er relevante for at sikre et bredt udvalg af bøger.

- De traditionelle boghandlere er vigtige for at sikre, at folk kan gå ind fra gaden og finde en større mangfoldighed af bøger, end de ellers vil finde i supermarkedet, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.