Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fagforening: Der er gjort meget for ansatte med natarbejde

Nyt studie viser, at natarbejde kan medføre skader af hjernen. Det vil være en udfordring, siger fagformand.

Natarbejde kan medføre skader af hjernen, viser nyt studie af sygeplejersker. Arkivfoto. Free/Colourbox
Natarbejde kan medføre skader af hjernen, viser nyt studie af sygeplejersker. Arkivfoto. Free/Colourbox

København. Der er gjort meget for at gøre det rarere at arbejde om natten, men det vil stadig være en udfordring.

Det fortæller Mads Andersen, der er formand for Industrigruppen i 3F, som har medlemmer, der arbejder i industrien om natten.

For første gang viser en ny undersøgelse blandt sygeplejersker, at natarbejde også kan medføre skader af hjernen i form af demens og Alzheimers sygdom.

»Der er lavet mange tiltag, som forsøger at dæmme op for det. Men det ændrer ikke ved, at det er et dårligere tidspunkt at arbejde om natten end om dagen.«

»Det tror vi ikke nødvendigvis, at vi kan komme til livs,« siger Mads Andersen.

Af tiltag peger han på, at man blandt andet har nedsat arbejdstid for ansatte i industrien, så de kun arbejder 34 timer om natten.

»Tilrettelæggelse af arbejde kan man helt klart blive bedre til nogle steder, men mange steder har man taget højde for det ved at lægge pauserne, så det er nemmere at komme igennem et natskifte,« siger Mads Pedersen.

Den nye undersøgelse er lavet blandt sygeplejersker. Derfor kan deres arbejdstider og forhold om natten være anderledes end forholdene for natarbejdere i industrien.

Forskernes bedste bud er, at natarbejde øger antallet af dødsfald med 26 procent.

Den statistiske usikkerhed gør dog, at tallet reelt kan ligge mellem 5 og 51 procent. Lidt overraskende er risikoen lidt højere ved aftenarbejde: 29 procent.

Dorte Steenberg, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd, DSR, mener, at man bør gøre noget ved natarbejdet.

»Det her bliver nødt til at få nogle advarselslamper til at blinke.«

»Forskerne bør arbejde videre med det her, men det bør i høj grad også sætte tankerne i gang hos dem, der er ansvarlige for det daglige arbejde med sikkerhed og arbejdsmiljø på arbejdspladserne,« siger hun til Ugebrevet A4.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.