Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fagfolk overser børns sexovergreb mod andre børn

Kun hver sjette sexovergreb, som børn begår mod andre børn, bliver opdaget af lærere og pædagoger, viser nye tal fra Januscentret, der behandler ofre for seksuelt misbrug.

Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen
Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen

Kun hver sjette sag om seksuelle krænkelser begået af børn mod andre børn opdages, fordi en lærer eller pædagog har taget børnene på fersk gerning. Det viser nye tal fra Januscentret, der de seneste ti år har behandlet 300 børn og unge under 18 år, der har krænket andre seksuelt. Det skriver Politiken

Psykolog Mimi Strange, der er chef på Januscentret, forklarer, at børn, der udsættes for overgreb, sjældent selv fortæller om det, og det kan have alvorlige konsekvenser, hvis det ikke bliver opdaget.

Hun påpeger, at det derfor er vigtigt, at voksne omkring børnene bliver bedre til at opdage og afsløre, hvis der foregår noget, der ikke skal foregå.

Tal fra Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet viser, at knap hvert tredje seksuelle overgreb mod børn begås af andre børn under 18 år.

Det anslås, at omkring fem procent af drengene og 18 procent af pigerne i 9. klasse har haft uønskede seksuelle erfaringer med andre børn og unge.

Anette Baadsgaard er daglig leder af Børneteamet på Center for Seksuelle Overgreb, og det bekymrer hende, at kun 15 procent af Januscentrets sager er blevet afsløret af fagpersoner.

»Hvis et barn kommer i skole eller institution med blå mærker på kroppen, spørger man ind til det og giver ikke op. Sådan er det ikke med mistanke om seksuelle overgreb. Der er helt klart en anden berøringsangst«, siger Anette Baadsgaard til avisen.

Hun mener, at det dels skyldes en frygt for at sætte falske anklager i gang, hvis man som voksen ikke er 100 procent sikker i sin sag og dels det faktum, at børn ofte er meget afvisende, hvis de bliver spurgt til seksuelle overgreb, de har oplevet, skriver Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.