Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Færre piger mener at opleve hpv-eftervirkninger

På et år er 2109 piger blevet henvist til et hpv-center. De seneste to måneder gælder det dog kun 25 piger.

Hpv (humant papillomavirus) smitter ved seksuel kontakt, og vaccinen beskytter mod de to mest almindelige typer hpv, som er årsag til 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Free/Tashatuvango
Hpv (humant papillomavirus) smitter ved seksuel kontakt, og vaccinen beskytter mod de to mest almindelige typer hpv, som er årsag til 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Free/Tashatuvango

København. Siden sidste sommer, hvor de regionale hpv-centre med det fælles navn "Én Indgang" blev etableret, er 2109 piger blevet henvist.

Mens der i begyndelsen var mange henvisninger, er tendensen nu slået om. Fra 1. april til 1. juni blev blot 25 piger henvist til et af de centre, som tilser piger, der mener at opleve eftervirkninger af hpv-vaccinen mod livmoderhalskræft.

Det viser nye tal fra de fem afdelinger ifølge Danske Regioner.

Ifølge Ulla Astman (S), der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, er det afgørende, at indsatsen over for pigerne er specialiseret og koordineret.

- Det er nødvendigt, for ingen kan endnu fastslå en præcis diagnose hos mange af disse piger, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

De praktiserende læger er forpligtede til at henvise pigerne til de specialiserede afdelinger, hvis der er mistanke om sammenfald med vaccinen.

Det er en ordentlig og forsvarlig måde at gøre det på, mener Ulla Astman.

- Vi spænder et bredt sikkerhedsnet ud, men det betyder også, at centrene modtager en del piger, som kommer med mange forskellige symptomer. Så længe der henvises patienter, vil centrene fortsætte med at tage sig grundigt af dem, siger hun.

Per 1. juni var 1721 piger blevet tilbudt et udredningsforløb. Det er 207 flere end 1. april, hvor den forrige opgørelse er lavet.

Samtidig er ventelisterne så godt som væk i fire af de fem regioner.

Hvor 503 piger 1. april ventede på at blive udredt, gjaldt det 285 piger 1. juni - det er et fald på 43 procentpoint på to måneder.

I Region Hovedstaden er der dog fortsat en stor gruppe ventende piger. Af de i alt 285 piger, der stod på venteliste 1. juni, bor de 269 i hovedstadsområdet. Det er samtidig dér, man har modtaget flest henvisninger til udredning.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.