Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Færre benspænd: Nu bliver det lettere for butikker at forære kød, yoghurt og grønt væk, når salgsdatoen er overskredet

Nye regler skal mindske madspildet fra de danske butikker. I stedet skal varerne ende hos velgørende organisationer.

Når sidste holdbarhedsdato er overskredet, ender størstedelen af butikkernes varer i skraldespanden. Det skal der laves om på nu.
Når sidste holdbarhedsdato er overskredet, ender størstedelen af butikkernes varer i skraldespanden. Det skal der laves om på nu.

Varer, der ikke når at blive solgt i supermarkederne før sidste holbarhedsdato, ender ofte i skraldespanden - selv om de stadig kan spises. Vejen til velgørende organisationer er nemlig lang og en jungle af regler, krav og retningslinjer. Men bliver snart lettere.

Det skriver DR.

Det er nye EU-retningslinjer, der vil gøre processen mindre bureaktratisk, fordi kravene til registrering bliver mindre. De nye regler gælder animalske varer som kød, grønt og mælkeprodukter.

Som det ser ud lige nu, skal varerne både faktureres, vejes og registreres, så de kan spores i tilfælde, hvor de skal trækkes tilbage. Tidligere har blandt andre miljø- og fødevareministeren erklæret, at reglerne stod i vejen for en fornuftig måde at begrænse madspild på.

»Vi har brug for et opgør med regler, der forhindrer, at vi gør noget mod madspild. Det er derfor, vi får løftet det i fællesskab i EU,« sagde Esben Lunde Larsen til Fødevarewatch efter et møde med EUs fødevareministre om retningslinjerne.

I følge Carina Jensen, kvalitetschef i Dansk Supermarked, er der markant større tidsforbrug forbundet med at registrere de animalske varer, før de kan blive givet videre.

»Det tager nok 50 gange længere tid at lave registrering på animalske varer, end hvis varen bare skal kasseres,« siger hun til DR.

Hun fortæller, at det lige nu er så tidskrævende, at flere butikker opgiver at donere overskudsmaden. Også selv om både kunder og butikker ønsker at minimere madspildet.

Hos Dansk Erhverv er man positiv over for de nye regler, fordi »alt madspild er dårlig forretning«.

Dansk Supermarked Group kasserede 33.400 ton mad i 2016 - hos dem er målet at halvere spildet i 2030. I alt kasserer danskerne 700.000 ton mad hvert år, mens tallet for EU samlet ligger på 88.000.000 ton.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.