Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fængslede unge har ofte ingen uddannelse

Otte ud af ti af de unge i fængslerne har kun en uddannelse fra folkeskolen. De uuddannede unge har særligt brug for hjælp, understreger ekspert.

Langt de fleste af de kriminelle unge i landets fængsler har kun siddet meget få år på skolebænken.

Tal fra Justitsministeriet og Danmarks Statistik viser ifølge Politiken, at otte ud af ti af de 25-29-årige i fængslerne ikke har taget en uddannelse efter folkeskolen. Blandt de ikke-kriminelle unge er det kun to ud af ti, der kun har en afgangseksamen fra folkeskolen.

Tallene viser, at de uuddannede unge har særligt brug for hjælp, mener Inge Bryderup, der er professor på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

»Det er de mest socialt udsatte, som ender i fængsel. De har haft det svært med folkeskolen, og folkeskolen har haft det svært med dem. Uddannelse er afgørende for, at man kan blive selvforsørgende, og betydningen er større end tidligere, hvor de unge kunne få et ufaglært arbejde,« siger hun til Politiken.

Inge Bryderup foreslår blandt andet, at der indføres et 11. skoleår, der skal forbedre socialt udsattes folkeskoleuddannelse

Justitsminister Mette Frederiksen (S) løftede i søndagens Berlingske sløret for en del af et udspil, regeringen er på vej med, som skal skærpe indsatsen mod ungdomskriminalitet. Her er forebyggelse blandt andet essentielt.

Justitsministeren understreger over for Politiken, at der skal arbejdes mere med at løse problemerne hos de socialt udsatte familier, samt at der skal være flere uddannelsestilbud til de unge.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.