Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Facebook stjæler de studerendes opmærksomhed

Flere af landets universitetslektorer river sig i håret, fordi de studerende har travlt med at skrive statusopdateringer på Facebook frem for at koncentrere sig om forelæsningerne.

Arkivfoto: Kasper Palsnov
Arkivfoto: Kasper Palsnov

De studerende på landets universiteter har travlt med at tjekke Facebook, se sjove klip på Youtube og læse nyheder, mens de i virkeligheden burde koncentrere sig om forelæsningen.

Sådan er virkeligheden for mange af landets universitetslektorer, der ifølge Politiken oplever en stigende frustration over studerende, der tror, de kan multitaske.

Det får flere af lektorerne til at indføre deres egne regler. Eksempelvis har adjunkt på RUC Pelle Guldborg Hansen bandlyst computere ved forelæsningerne.

»Har du et rum med fri computerpolitik, er det ikke unormalt at stille et generelt spørgsmål a la ’hvad synes I, der var der sværeste i teksten?’ til hele rummet og så overhovedet ikke få nogen reaktion. Så står man der og kigger. Det tager al dynamik ud af undervisningen,« siger Pelle Guldborg Hansen til Politiken.

Et videnskabeligt studie fra McMaster University i Canada har påvist, at studerende, der multitasker på computeren, samtidig med at de lytter til en forelæsning, beviseligt klarer sig dårligere end dem, der ikke har mulighed for at blive distraheret.

Michael E. Caspersen, der er leder af Aarhus Universitets Center for Scienceuddannelse, mener dog ikke, at et forbud mod computere ved forelæsningen er vejen frem.

Han mener, løsningen er at inddrage de studerende mere og udvikle nye undervisningsredskaber. Men det kræver ifølge Caspersen, at universiteterne er bevidste om problemet.

Såvel universiteter som de enkelte undervisere er nødt til at italesætte computernes potentielt forstyrrende effekt, mener han.

»Det værste er bare at ignorere det. Det er så ansvarsforflygtigende, at det gør ganske ondt,« siger Michael Caspersen til Politiken.

Drengene halter efter pigerne på universiteterne

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.