Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Få testet din fertilitet

Danske mænd og kvinder kan nu blive testet for, hvor fertile de er.

Udenlandske kvinder strømmer til danske fertilitetsklinikker. Ifølge forsker er det de frie danske regler for sæddonorer og kunstig befrugtning, der får udlændinge hertil.
Udenlandske kvinder strømmer til danske fertilitetsklinikker. Ifølge forsker er det de frie danske regler for sæddonorer og kunstig befrugtning, der får udlændinge hertil.

Danskerne får børn i en stadig højere alder. Dermed risikerer mange, at kroppen er blevet for gammel, før de er klar til at stifte familie.

For at forhindre både barnløshed og en masser dyre fertilitetsbehandlinger, vejleder en klinik på Rigshospitalet nu både enlige og par i deres fertilitetsmuligheder ved at give dem et bud på, hvor lang tid de har tilbage, før de ikke længere er i stand til at få børn.

- Vi ønsker at blive bedre til at vurdere og vejlede almindelige borgere, typisk i 30erne, som tænker over, hvad der skal ske med deres forplantning. Årene er gået, og de ved ikke helt, hvordan de skal forholde sig eller hvor mange år, de har tilbage til at reproducere sig i, siger overlæge på Rigshospitalet Anders Nyboe Andersen.

 

Mellem 35 og 40 er en gråzone

Han sammenligner fertilitetsvejledningen med tidligere tiders vejledning i svangerskabsforebyggelse.

- I dag tænker vi også den anden vej rundt - hvordan kan vi værne om vores forplantning. Der er ikke nogen deadline som sådan. Den magiske grænse er omkring 40 år for kvinder, men den varierer, og nogen er meget lidt frugtbare allerede fra 35 års-alderen, mens andre først får problemer, når de bliver 40, så der er en gråzone, som mange befinder sig i, siger han.

 

Mænds sæd kan også testes

Det er netop den gråzone, som klinikken vil kaste lys over for den enkelte, og tilbuddet gælder ikke kun kvinderne.

- Mange mænd går rundt med dårlig sædkvalitet uden at vide noget om det. Det laver vi også analyser af, og hvis den viser, at kvaliteten er harmende dårlig, skal det jo også indgå i overvejelserne omkring ens forplantning, siger overlægen.

Det er også muligt at blive testet hos egen læge, men det er en del mere upræcist. På klinikken bliver man ultralyd-scannet og får målt AMH, som fortæller om en kvindes æg-reserve.

Klinikken har åbent 12 timer om ugen og bliver allerede flittigt brugt af københavnerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.