Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

F-35 kampfly i kritisk modvind: Software-bøvl kan forsinke og fordyre flyene

Den amerikanske rigsrevision udsender kritisk rapport om kampfly-projektet.

Den amerikanske rigsrevision udsender kritisk rapport om kampfly-projektet
Den amerikanske rigsrevision udsender kritisk rapport om kampfly-projektet

Projektet bliver forsinket, og det bliver også dyrere.

Dét er bekymringen hos den amerikanske rigsrevision, der nu tænder advarselslamperne i forhold til det enorme og bekostelige F-35 kampfly-program, som Danmark også er koblet på.

I den årlige F-35-statusrapport fra Government Accountability Office (GAO), som nyhedsitet nytkampfly.dk har gransket, påpeges der problemer med testningen af softwaren til F-35, som, kommer til at tage mere end dobbelt så lang tid og koste mere end tre gange så meget, som forventet, vurderes det.

Det konkrete omdrejningspunkt er testningen af den såkaldte Block 3F-software. F-35 programkontoret selv forventer kun en forsinkelse af projektet på fem måneder, så man kan være færdig med at teste Block 3F i oktober 2017 og ikke i maj 2017, som det oprindeligt var planen, skriver nytkampfly.dk og Ingeniøren.

Men det er for optimistisk, mener man hos GAO, der anser en 12 måneders forsinkelse for mere realistisk, baseret på det hidtidige test-mønster og antallet af månedlige tests.

Tilsvarende er den amerikanske rigsrevision også skeptisk over for økonomien i testprogrammet. F-35 programmet har haft skønnet, at der skal bruges, hvad der svarer til 3,6 mia. danske kroner til test af systemerne, men hér mener GAO, at prisen mere sandsynligt kommer til at komme helt op i nærheden af 11, 5 mia. kroner.

Folketinget besluttede sidste sommer at indkøbe 27 F-35 kampfly til en anslået pris på 20 mia. kr.

Der er dog endnu ikke indgået en aftale om den endelige pris. Den skal først forhandles endeligt op til leverancen af flyene, som Danmark skal have ad flere omgange fra 2021 frem til 2026.

Regeringen forventer, at en aftale om de første ti danske F-35-fly kan indgås omkring årsskiftet 2017/2018.

Præsident Trump har også været utilfreds med prisen på flyene og fik den for nylig reduceret med 600 mio. dollars i forhold til amerikanernes egne indkøb hos producenten Lockheed Martin.

Den danske rigsrevision annoncerede også på et tidspunkt, at man ville se nærmere på beslutningsgrundlaget for køb af de 27  kampfly.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.