Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU vil forbyde lakridspiben

Den elskede lakridspibe kan snart blive fortid, hvis et nyt direktiv, som EU arbejder på at få vedtaget, træder i kraft. Dybt latterligt, mener DF.

Det bliver et farvel til lakridspiben, hvis et nyt EU-direktiv bliver vedtaget.
Det bliver et farvel til lakridspiben, hvis et nyt EU-direktiv bliver vedtaget.

Den for mange elskede lakridspibe - den med det lyserøde krymmel - kan snart blive fortid. I hvert fald hvis et nyt direktiv, som EU arbejder på at få vedtaget, træder i kraft. Det vil nemlig forbyde salg af bl.a. slik og snacks, der kan forveksles med tobaksvarer, skriver altinget.dk.

Og det vil sige, at det formentlig betyder et farvel til tyggegummi - og chokoladecigaretterne og altså den klassiske sorte lakridspibe.

I Kræftens Bekæmpelse hilser man forbuddet velkommen.

- Det er en jo del af et større direktiv fra EU, som skal forebygge at unge mennesker begynder at ryge, og det bakker vi op, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for rygestopgruppen.

Han henviser til, at der med direktivet også vil komme større advarsler på cigaretpakkerne, og som det tidligere har været fremme, vil det også betyde et farvel til mentolcigaretterne.

- Tobak må ikke længere smage af slik eller af andre smagsstoffer. Tobaksindustrien lever jo af, at der er hele tiden kommer nye unge rygere til, men slik skal ikke ligne tobak. Det skal være tydeligt, at det er et farligt produkt, og det gør en forskel. Børnene øver sig på at blive voksne, og de vænner sig til at have den slags imellem hænderne. Derfor bliver barrieren for at komme til at købe den første pakke cigaretter også mindre. Men vi skal gerne undgå, at de 13-14-årige overhovedet begynder at ryge, siger Niels Them Kjær, der dog ikke er så bekymret for piben til dem med en sød tand.

- Direktivet er jo særligt rettet mod cigaretter, og jeg ved, at der er nogle undtagelser for pibetobak. Det forbyder jo f.eks. heller ikke e-cigaretter. Og et forbud mod lakridspiber vil nok ikke ændre på antallet af personer, som får kræft, så den er jeg ikke så vild for at stå på mål for, siger han.

At forbyde den populære sorte pibe er da heller ikke noget, Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, tror særligt meget på.

- Det er både en arrogant nedvurdering af forbrugernes intelligens og et udtryk for, at man i EU blander sig i alt muligt, der er et eller andet sted imellem ligegyldigt og dybt latterligt, siger Morten Messerschmidt til Altinget.dk.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.