Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU tvinger nu mobildata ned i pris

Nyt udspil vil sænke prisen på at bruge mobiltelefonen eller computeren i udlandet med omkring 75 procent fra næste år. »Det endelige opgør med de skandaløse priser,« kalder Venstre det.

Det skal ikke længere koste en mindre formue, blot fordi man går på nettet i udlandet, lyder den klare melding fra EU.
Det skal ikke længere koste en mindre formue, blot fordi man går på nettet i udlandet, lyder den klare melding fra EU.

BRUXELLES/KØBENHAVN: Prisen på at gå på internettet fra sin mobiltelefon eller computer i de 26 andre EU-lande bliver nu snittet nedad, så den om tre år kun er en fjerdedel af, hvad det koster i dag.

22. juni fremlægger EU-Kommissionen endnu et indgreb mod de himmelstormende mobilpriser i udlandet. Berlingske erfarer, at Kommissionen vil tvinge prisen på data ned i tre faser: Fra næste år bliver højeste takst ca. 6,70 kroner pr. megabyte data, i 2013 skal højeste takst være ca. 5,20 kroner, og i 2014 skal prisen ende på max. 3,70 kroner. I dag kan det koste helt op til 80.000 procent mere at gå på internettet fra en mobiltelefon eller en bærbar computer med mobilt bredbånd i udlandet.

Forbrugerne skal også have mulighed for at vælge ét teleselskab til opkald i hjemlandet og et andet til opkald og datatrafik i udlandet uden at skulle skifte SIM-kort. Det kan man ikke i dag. Derfor får mange i dag ufrivilligt store regninger efter ferien.

»Dette er et gennembrud. Nu bliver det endelige opgør taget med de skandaløse priser, som vi som europæere har levet med i årevis. Nu kan borgere og virksomheder i Europa endelig glæde sig til at bruge nettet på deres computere og telefoner uden frygt for at blive pelset økonomisk, når de rejser i udlandet,« siger medlem af Europa Parlamentet Morten Løkkegaard (V).

Markant succes for EU

Venstre har holdt kommissæren for den digitale dagsorden, Neelie Kroes, fast på de ambitiøse mål om, at europæerne i 2015 ikke skal opleve nogen forskel på prisen på telefoni og brug af nettet i udlandet. Derudover skal hun sikre et reelt marked for teleydelser.

»Det er paradoksalt, at vi som politikere er nødt til at skubbe markedet i gang, men denne sag har vist, at det er nødvendigt – og at det oven i købet har været en af EUs største politiske succeser,« siger Morten Løkkegaard.

EU greb første gang i 2007 ind over for mobilpriserne, og siden er de styrtdykket med op imod 70 procent. Først sidste år blev også datapriserne reguleret ved, at man fastsatte et loft for, hvad teleselskaberne må tage af hinanden, ikke ved at regulere de priser, som forbrugerne betaler. Det sker nu, for næsten 75 procent af prisen på at bruge data går direkte i teleselskabernes lommer.

»Omkostningsanalyser viser, at international roaming (mobilbrug i udlandet, red.) ikke behøver at være meget dyrere end tilsvarende nationale tjenester. Hvis kunderne er mere opmærksomme på at spørge om, hvad det koster, vil selskaberne i højere grad konkurrere på roamingpriserne, og det vil kunne bringe roamingpriserne ned i nærheden af de priser, som forbrugerne kender fra deres hjemland,« siger Frederik Rygaard, fuldmægtig i Markedskontoret i IT- og Telestyrelsen.

Opgøret med dyre udlandsmobilpriser har været en af de mest borgernære og markante successer for EU i nyere tid og betragtes da derfor også som et trofæ af kommissionsformand José Manuel Barroso, der ofte henviser til den sag, hvis borgere spørger, hvad man egentlig kan bruge EU til.

Navnlig sydeuropæiske mobilselskaber tjener stort på turisterne.

Danmark støtter gennem videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) prisreguleringen. Hun er også enig i, at priserne i udlandet skal nærme sig priserne i hjemlandet i 2015.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.