Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Et nyfødt barn er en underskudsforretning«

Der kan være mange gode grunde til at føde børn tidligere. Men ud fra samfundsøkonomiske overvejelser er det vigtigste, at fødselstallet ikke svinger for meget, forklarer økonom Nina Smith.

En ny opgørelse over fødselstallet i Danmark har fået en række forskere fra Rigshospitalet til tasterne.

I dagens Politiken opfordrer de politikere til at gribe ind politisk over for et faldende befolkningstal, da befolkningens aktuelle størrelse ifølge forskerne ikke kan opretholdes. Men samfundsøkonomisk giver det ringe mening at gribe ind over for et faldende befolkningstal. Det vurderer Nina Smith, tidligere økonomisk vismand og professor ved Aarhus Universitet. Politikerne bør helt holde sig fra at handle på baggrund af fødselstallet.

»Det er helt andre omfattende reformer, der er behov for, hvis vi skal sikre velfærdsstatens finansiering - og ikke en politik til regulering af fødselstallet. Tilbagetrækningsreformen og de andre reformer, politikerne har lavet, er langt mere effektive,« siger hun.

Antallet af fødsler er faldet fra 65.038 i 2008 til 57.916 i 2012. Nina Smith kalder det nye tal lavt, men forklarer samtidigt, at faldet ikke er en katastrofe. Det vigtige er, at tallet holdes stabilt.

»Det har faktisk været ekstremt dyrt, når fødselstallet er steget, fordi klasseværelserne bliver for små, så ændrer vi eksempelvis skolestrukturen, ansætter flere lærere og bygger flere skoler, som når fødselstallet falder igen, bliver til en meget dyr og uhensigtsmæssig overkapacitet,« siger hun.

Ifølge Nina Smith er børn i sig selv en underskudsforretning, og derfor er der ikke noget akut behov for, at der fødes flere børn.

»Sandheden er, hvis man gør det helt brutalt op, at et nyfødt barn er en underskudsforretning, fordi alle de forskellige velfærdsordninger gør, at de vil få mere fra staten, end de vil betale tilbage,« siger hun og tilføjer, at vi generelt føder færre børn i krisetider på grund af økonomisk usikkerhed og slette fremtidsudsigter.

»Jeg synes ikke, politikerne skal have lagt det her over på sig. Der er andre ting, der skal prioriteres nu,« siger hun.

DEBAT: Skal samfundsøkonomiske overvejelser som disse påvirke politikerne, når de skal tænke på fødselstallet? Ytr dig herunder eller på facebook.com/berlingske

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.