Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Et liv på landet udsætter døden

Risikoen for at dø i en tætpakket, dansk storby er større end ude på landet, hvor der er masser af plads. Forurening, alkohol og fastfood kan være nogle af forklaringerne, vurderer forsker.

Gør som Frank Erichsen - alias Bonderøven fra DR-programmet af samme navn - og flyt på landet, hvis du vil leve et længere liv.
Gør som Frank Erichsen - alias Bonderøven fra DR-programmet af samme navn - og flyt på landet, hvis du vil leve et længere liv.

Det er langt mere sikkert at bo på landet, hvor der er plads at boltre sig end at bo i en tætbefolket storby, skriver JydskeVestkysten.

Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der beskriver sammenhængen mellem, hvor længe man lever, og hvor man bor.

Danskere mellem 50-64 år, der bor i et lavt befolket område vil ifølge undersøgelsen have en dødelighed, der er 19 procent lavere end danskere i samme alder, der bor centralt i byer som Esbjerg og København.

Mathias Meijer, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, står sammen med andre bag undersøgelsen. Han er ikke overrasket over, at personer bosiddende i tætpakkede områder, har en betydelig højere dødelighed.

- Vores undersøgelse viser det, som flere internationale studier peger på. Nemlig, at det spiller en stor rolle, hvor befolkningstæt ens område er, siger han.

Selv om billedet viser en markant forskel mellem dødeligheden på landet og i storbyen, kan seniorforsker Knud Juel ikke forklare, hvad den konkrete årsag er bag undersøgelsen.

- De individuelle oplysninger som rygning, alkohol, kost og motion betyder meget, når man skal forklare årsagen til høj eller lav dødelighed iblandt befolkningen. Men dem kender vi ikke præcist her, så det kan være svært at sige hvorfor, fortæller han.

Mathias Meijer vil dog godt give sine bud på, hvorfor folk i storbyerne lever kortere tid end folk på landet.

- Storbyer er altid forbundet med tæt trafik og forurening. Og så er der let adgang til fastfood, cigaretter og værtshuse, som nok heller ikke hjælper på livskvaliteten, mener han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.