Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Et år efter venter terrorfængslet stadig på erstatningssvar

Mand var sigtet for at have hjulpet Omar el-Hussein. Han har stadig ikke fået svar om erstatning.

Arkivfoto: Advokat, Niels Christian Strauss.
Arkivfoto: Advokat, Niels Christian Strauss.

348 dage.

Så lang tid har en uskyldig mand ventet på at få besked om, hvorvidt han kan få erstatning efter at have siddet varetægtsfængslet i 329 dage.

Sagen drejer sig om en femte mand, som politiet mistænkte for at have hjulpet Omar el-Hussein i forbindelse med angrebet mod Krudttønden og den jødiske synagoge i Krystalgade i København i februar 2015.

Men anklagemyndigheden rejste kun tiltale mod fire personer, og den femte blev derfor løsladt.

Manden sad fængslet fra 27. februar 2015 til 21. januar 2016. Cirka tre måneder senere, 28. april, rejste han sammen med sin advokat, Niels Christian Strauss, et erstatningskrav på »over en million kroner«.

En uges tid senere modtog Niels Christian Strauss en bekræftelse på kravet fra Statsadvokaten i København.

Man forventede at kunne træffe en afgørelse i sagen i løbet af 60 dage, dog med en bemærkning om, at det kunne vare længere.

Men næsten et år efter - og flere rykkere senere - har manden stadig ikke fået svar på, om han kan få erstatning eller ej.

»Det er efter min opfattelse helt utilstedeligt, at det skal tage så lang tid.«

»Når man fængsler en person over så lang tid, uden at der rejses en sag mod ham, bør man i det mindste i nogenlunde tid sørge for, at der bliver taget stilling til erstatningsspørgsmålet,« siger Niels Christian Strauss.

Statsadvokaten har ifølge Niels Christian Struass på et tidspunkt sagt, at man har ville vente på udfaldet af straffesagen mod de fire mænd, der endte med at blive tiltalt for medvirken til Omar el-Husseins angreb.

Men i september blev de fire mænd frikendt for dette forhold, og alligevel har man ikke hørt noget fra Statsadvokaten.

»Det her er helt usædvanligt. Min klient har svært ved at forstå, at det skal tage så lang tid, og han er meget frustreret,« siger Niels Christian Struass.

Hos Statsadvokaten oplyser man til Ritzau, at man ikke har nogle kommentarer på nuværende tidspunkt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.