Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Esbjerg: Unge kriminelle skal i behandling frem for fængsel

Unge, der kommer i behandling frem for fængsel, har større chance for at komme ud af en kriminel løbebane, lyder erfaringen fra Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune har gode erfaringer med at sende unge kriminelle i socialpædagogisk behandling frem for bag tremmer.

Den vestjyske kommune er blandt de kommuner, der gør mest brug af de såkaldte ungdomssanktioner som alternativ til en ubetinget fængselsstraf.

Og det er en helt bevidst strategi, siger direktør for Børn og Kultur i Esbjerg Kommune Jørn Henriksen.

»Det er en bevidst satsning at få de unge ud i en ungdomssanktion og undgå, at de kommer i fængsel. Vi tror på, at det er en lettere vej for den unge ud af en kriminel løbebane, som ellers kan blive langvarig,« siger Jørn Henriksen.

I 2013 fik syv unge kriminelle i Esbjerg en ungdomssanktion, mens 12 unge blev idømt en frihedsstraf, skriver Jyllands-Posten onsdag. Og siden 2007 er sanktionerne blevet brugt i en tredjedel af dommene for ungdomskriminelle. I flere andre kommuner ender de unge meget sjældent med en ungdomssanktion.

Esbjerg Kommune har nedsat et ungesamråd, der kan indstille til en dommer, at den unge kriminelle skal have en ungdomssanktion frem for en ubetinget frihedsstraf.

Hvis dommeren er enig, bliver den unge sendt i et toårigt forløb på en socialpædagogisk institution. Og selv om et toårigt forløb typisk er dyrere for kommunen end en fængselsstraf på mellem 30 dage og halvandet år, er Esbjerg Kommune ikke i tvivl:

»Vi er helt bevidste om, at det på den korte bane er et dyrt alternativ med ungdomssanktionen. Men vi tror alligevel på, at det er billigere i længden, både for kommunen og i et samfundsmæssigt perspektiv, hvis det lykkes at få nogle unge ud af en kriminel løbebane,« siger Jørn Henriksen.

Men kommunen stiller også krav til de unge, der indstilles til ungdomssanktion i stedet for fængsel:

»Vores erfaring er, at der skal være en vis grad af motivation hos den unge. Hvis den unge ikke er motiveret, fordi sanktionen har en længere varighed, så er udsigten til succes ringe. Derfor bruger vi meget tid på at snakke med den unge, inden sanktionen iværksættes,« siger Jørn Henriksen.

En ny opgørelse fra Justitsministeriet viser, at det typisk er de jyske kommuner, der er flittige til at bruge ungdomssanktioner. København ligger derimod i bunden, når det gælder brugen af den alternative straf for unge lovovertrædere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.