Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Esben Lunde: Danske landmænd tager hensyn til miljøet

Danske landmænd bruger ikke den ekstra gødning, som landbrugspakken åbnede op for. De bruger ikke bare løs, lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.

Nye tal viser, at de danske landmænd tager hensyn til miljøet, lyder det fra ministeren Esben Lunde Larsen (V).
Nye tal viser, at de danske landmænd tager hensyn til miljøet, lyder det fra ministeren Esben Lunde Larsen (V).

Fødevare- og landbrugspakken åbnede op for, at de danske landmænd kunne anvende mere gødning på deres marker. Pakken mødte intens kritik fra blandt andre EU-kommissionen, fordi den ekstra gødning kunne skade dansk natur.

Men de danske landmænd tager hensyn til miljøet og bruger ikke bare løs af gødningen. Således har de i gødningsåret 2015/2016 kun brugt 52 procent af den ekstra gødning, de har fået til rådighed, lyder det i en pressemeddelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

»Nu får vi manet den sejlivede myte i jorden om, at danske landmænd bare gøder uden at tænke på konsekvenserne. Landmændene har både øje for naturen og deres egen økonomi, når de bruger gødning – og derfor bruger de ikke mere gødning end nødvendigt,« siger miljø- og fødevareminister Espen Lunde Larsen (V) i pressemeddelelsen.

Det er nye tal fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, der har gennemgået landmændenes gødningsregnskaber, der ligger til grund for pressemeddelelsen. De viser, at der på landsplan blev anvendt 52 pct. af den ekstra gødning, som den politiske aftale åbnede op for.

Landbrugspakken har skabt stor debat, og er blevet benævnt »kvælstofsagen«. Ikke alene fordi der var frygt for dens konsekvenser for dansk natur, men fordi regeringen af en række topforskere blev beskyldt for at regne vildledende. Forstå »kvælstofsagen« her.

Det er helt i tråd med ånden bag landbrugspakken, at landmændene ikke bruger deres fulde gødningskvote, siger ministeren.

»Regeringen har ønsket at give landmændene fleksibilitet til at arbejde på den måde, der er mest effektiv for den enkelte landmand. Det betyder også, at landmanden har fået større valgfrihed til at anvende mere gødning, mod at han til gengæld kompenserer gennem kvælstofreducerende tiltag som eksempelvis efterafgrøder. Det er klassisk frihed under ansvar-politik,« siger Esben Lunde Larsen.

Det er ikke oplyst i pressemeddelsen, om de danske landmænd samlet gøder mere eller mindre, end de gjorde før landbrugspakken - og i så fald, hvor meget mere eller mindre. Det har Berlingske spurgt ministeriet om. Pressevagten henviser til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen for de tal. Berlingske afventer tallene, der sandsynligvis vil blive præsenteret op ad formiddagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.