Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Erhvervslivet advarer imod grænseaftale

Direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad opfordrer regeringen til at opgive den skærpede grænsekontrol. Den sender et lukket signal til skade for dansk erhvervsliv, lyder kritikken.

Direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad opfordrer regeringen til at opgive den skærpede grænsekontrol. Den sender et lukket signal til skade for dansk erhvervsliv, lyder kritikken. Foto
Direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad opfordrer regeringen til at opgive den skærpede grænsekontrol. Den sender et lukket signal til skade for dansk erhvervsliv, lyder kritikken. Foto

En skærpet grænsekontrol skader Danmarks forhold til udlandet i en sådan grad, at regeringen og Dansk Folkeparti bør droppe aftalen om permanent toldkontrol. Sådan lyder den opsigtsvækkende opfordring fra DI-direktør Karsten Dybvad, som ser med stor bekymring på EUs og Tysklands kritik af den danske grænseaftale.

»Reaktionen fra udlandet har været stærkere, end nogen kunne forstille sig, og vi ser gerne, at den skærpede grænsekontrol ikke bliver indført,« siger Karsten Dybvad, adm. direktør i Dansk Industri og tidligere departementschef i Statsministeriet.

Han mener, at grænseaftalen sender et skidt signal, som kan skade danske virksomheders muligheder på vigtige eksportmarkeder.

»Danmark kan ikke få et erhvervsliv i verdensklasse med sådan en uheldig signalgivning. Grænseaftalen understøtter hverken åbenhed eller internationalisering, men sender det modsatte signal,« siger Karsten Dybvad.

Hans kritik kommer efter, at Tysklands viceudenrigsminister, Werner Hoyer, i Berlingske har advaret EU-landene imod at »lege med nationalismens ild«.

Både Dansk Erhverv og Horesta deler bekymringen over de signaler, som Danmark sender med en skærpet grænsekontrol.

»Det er bestemt ikke blevet nemmere at markedsføre Danmark som et åbent land, der ønsker gæster og turister, når man samtidig signalerer lukkethed med en ny grænseaftale. For turistbranchen er et åbent image over for udlandet meget vigtigt,« siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

I regeringen raser man over kritikken fra erhvervslivet.

»Jeg kan slet ikke forstå, at erhvervsorganisationerne går ind i den her debat. De burde bruge deres kræfter mere fornuftigt. De står måske over for at få en rød regering, der hverken vil lave de nødvendige arbejdsmarkedsreformer eller sikre konkurrencedygtige rammevilkår. Det burde de bekymre sig om i stedet for at gå op i hvor mange toldere, der står ved Kruså,« siger Carina Christensen, politisk ordfører for de Konservative.

Socialdemokraterne og De Radikale er mere lydhøre over for kritikken.

»Signalet om, at Danmark lukker sig om sig selv, er til skade for erhvervslivet, og deres opråb skal tages alvorligt. Det er helt utilgiveligt, at politikerne med åbne øjne pådutter erhvervslivet sådan en klods om benet,« siger Morten Østergaard, radikal næstformand.

INFOshop: 2020-planer deler danskerne

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.