Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Erhvervsbosser: Tag jer sammen, Danmark

Andedam. Sådan ser erhvervslivets top på Danmark, når det viser sig helt umuligt at pille ved velfærdsgoder og helligdage. Vi kunne godt opføre os mere som »self-made men« som Dynelars Larsen, siger de.

Der er for få som Dyne-Larsen, siger Danfoss-bossen.
Der er for få som Dyne-Larsen, siger Danfoss-bossen.

En af Danmarks rigeste mænd - Danfoss-formanden Jørgen Mads Clausen - opfordrer nu i BT danskerne til at arbejde lidt mere og til at opgive nogle velfærdsgoder. Samtidig skal Lars Larsen-typer hyldes:

- Vi skal se op til dem, der har skabt store formuer ved egen kraft. Vi skal have flere som Lars Larsen. Der er alt for få som ham. Det er entreprenørskab, vi skal leve af i fremtiden, siger Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand for industriogiganten Danfoss, til BT.

Risikoen er, ifølge rigmanden, at Danmark bliver kørt i sænk af alt for mange udgifter. Og der er grund til at være bekymret på Danmarks vegne, når det viser sig helt umuligt at pille bare lidt ved for eksempel antallet af helligdage og velfærdsgoder.

- Det er lidt andedam over det. Vi er nødt til at tage skeen i den anden hånd. Vi har givet os selv alt for mange lønforhøjelser og tillæg af alle mulige slags. Bægeret er ved at flyde over, siger 63-årige Jørgen Mads Clausen.

Stine Bosse, tidligere topchef i forsikringskoncernen Tryg og medlem af Velfærdskommissionen der fik til opgave at komme med løsninger på Danmarks udfordringer, er på linje:

- Det er definitivt væsentligt, at man enten skal have dramatisk mindre udbetalt i løn eller også skal man justere arbejdstiden. Jeg har ikke lyst til at kalde folk forkælede, men jeg vil meget gerne sige, at vi er nødt til at kalde tingene for, hvad de er, siger Stine Bosse.

Da trepartsforhandlingerne for nylig faldt til jorden, og danskerne fik lov til at beholde to af deres helligdage, lød der et suk på formands-kontoret på Als:

- Vi har seks ugers ferie i Danmark. Det har man slet ikke i andre steder i verden. Det betyder noget for vores konkurrence-evne at skippe et par fridage, så jeg kan ikke forstå, at vi ikke gør det, siger Jørgen Mads Clausen.

Vejen frem for kriseramte Danmark er, ifølge Jørgen Mads Clausen, reformer. Og der er behov for et gennemgribende opgør mod de offentlige tilskud på for eksempel sundhedsområdet.

- Jeg ved nede og købe noget medicin for nylig, og da jeg skulle betale kostede det kun fem kroner. Jeg tænkte: ‘Det kan umuligt passe.’ Men der var jo tilskud. Vi er nødt til at tage mange af de tilskud væk, siger Jørgen Mads Clausen til BT.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.