Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Er du fra blodpølsebæltet eller tarteletlommen?

Man kan få de samme varer i Fakta i Nykøbing Mors og Fakta i Humlebæk, men der er stor forskel på, hvad butikkerne sælger mest af.

Hvis du har blodpølse i køleskabet og spiser meget medisterpølse, er der stor sandsynlighed for, at du kommer fra Fyn. Hvis du derimod er mere til tarteletter, og der er cornflakes i din morgenmadsskål, køber du måske ind som en vestjyde.

Siden 2009 har Coop analyseret på, hvad danskerne spiser i løbet af en dag, og mens der er mange madvarer, som alle danskere holder af og spiser ofte, er der nogle, som er stærkt overrepræsenterede i bestemte områder. Det fortæller Lars Aarup, der er analysechef i Coop.

»I Haslev spiser de fem gange så meget gås som resten af landet, og der bliver kørt meget mere rødt, skært kød ud i Nordsjælland, end der gør i Vestjylland. Her er der til gengæld en tarteletlomme omkring Ringkøbing Fjord, hvor vi sælger betragteligt flere tarteletskåle end i resten af landet,« fortæller han og fortsætter:

»Der går en rundstykkegrænse ned gennem Danmark ved Storebælt, hvor der mod øst er meget få rundstykker og mod vest rigtig mange rundstykker. I København spiser man tre gange så få rundstykker, som man gør i Sønderjylland. Hvis man er til et møde i Sønderborg, bliver der serveret rundstykker med kødpålæg, men hvis man skal traktere i København, køber man koldhævede speltboller.«

Normalt går det meget langsomt, når danskernes madvaner ændrer sig, men store fødevareskandaler eller produkter, som rammer et hul i markedet, kan gøre det.

Minimælken og Kærgården har tidligere ændret danskernes madvaner næsten over natten, og en af de nyeste eksempler er mælkeproduktet skyr.

»Det startede med midaldrende kvinder i København. Så bredte det sig over Nordsjælland i 2010, og i 2011 kom de unge mænd med. Og så bredte det sig over Aarhus, og nu viser skyr sig i hele landet,« siger Lars Aarup og fortæller om fødevareskandalerne:

»Hvis der er et tilfælde af salmonella i æg, vælger vi lynhurtigt pasteuriserede æg i stedet for. Men vi har det altså med at vende tilbage igen, når frygten er væk.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.