Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enker efter omkomne søfolk på danske skibe taber retssag

Østre Landsret giver Ankestyrelsen ret i, at kvinder på Filippinerne har fået en tilstrækkelig erstatning.

Ni fillipinske kvinder mistede deres ægtemænd, da skibene »Stevns Power« og Thor Emilie« forliste i henholdsvis 2000 og 2003. Torsdag blev det afgjort, at kvinderne har fået tilstrækkelig erstatning.
Ni fillipinske kvinder mistede deres ægtemænd, da skibene »Stevns Power« og Thor Emilie« forliste i henholdsvis 2000 og 2003. Torsdag blev det afgjort, at kvinderne har fået tilstrækkelig erstatning.

Ni enker efter filippinske søfolk, der omkom på to danske skibe, har ikke krav på yderligere erstatning end den, de allerede har modtaget.

Det har Østre Landsret torsdag givet Ankestyrelsen medhold i. Fagforbundet 3F har dermed lidt nederlag i sagen.

Sømændene døde ved to forlis - dels eksplosionsulykken på »Thor Emilie« i Middelhavet i februar 2000 og dels på »Stevns Power«, der gik ned ud for Nigerias kyst i oktober 2003.

Ankestyrelsen har givet enkerne en overgangsydelse på lidt over 100.000 kroner. Desuden har kvinderne modtaget erstatning for tab af forsøger i op til 10 år. Denne erstatning udgjorde 30 procent af søfolkenes basisløn.

Fagforbundet har ment, at enkerne har krav på at få erstatning for den mistede forsøger i yderligere nogle år.

Et centralt emne under sagen har været, om det var rimeligt, at Ankestyrelsen henviste til de lokale økonomiske forhold på Filippinerne, da man besluttede at sige stop.

Ifølge 3F må en borgers bopæl ikke indgå i bedømmelsen af, om erstatningen skal ophøre eller ej.

Kvinderne er mellem 40 og 56 år. Ingen af dem har indgået et nyt ægteskab, og alle er uden arbejde. Flere er eneforsørger af børn.

Imidlertid siger dommerne god for myndighedens afgørelser. Kvinderne har haft mulighed for at skabe et forsørgelsesgrundlag på Filippinerne i løbet af de fem-ti år, hvor de har modtaget erstatningen, lyder det.

Nogle af enkerne har endvidere fået beløb fra private forsikringer, noterer landsretten.

I det hele taget mener dommerne, at kvinderne gennem de udbetalte erstatninger har fået mulighed for fremtidigt at forsørge sig selv og eventuelle børn.

Ved ulykken på fragtskibet »Thor Emilie« i Middelhavet i 2000 mistede fem filippinske besætningsmedlemmer og en dansk maskinmester livet.

Seks filippinerne, tre danskere og to congolesere omkom, da supply-skibet »Stevns Power« forliste ud for Nigerias kyst i 2003. Skibet gik ned under assistance ved rørlægning på havbunden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.