Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Engelsk journalist: Danmark er verdens mest skamløse nation

Vi er skamløse i Danmark, påpeger en engelsk journalist i et stort engelsk medie. Men mest på den gode måde, fastslår hun samtidig.

Danskerne er de mest skamløse, skriver engelsk journalist. Her ses nogle studenter fejre eksamensbeviset ved Storkespringvandet i København.
Danskerne er de mest skamløse, skriver engelsk journalist. Her ses nogle studenter fejre eksamensbeviset ved Storkespringvandet i København.

Vi er verdens mest skamløse nation i Danmark. Vi bader nøgne, vi drikker os fulde, når vi er 16 år, og knap er vi begyndt i folkeskolen, før vi på pædagogisk vis bliver indført i hemmelighederne bag blomsten og bien og vores allesammens tilbliven.

Det konstaterer den britiske journalist Helen Russell, der er bosat i Danmark, i et længere indlæg, bragt i den britiske avis The Telegraph.

Her dvæler journalisten i sit skriv over det danske samfunds indretning, der ifølge hende står i skærende kontrast til hendes egen katolske opvækst i en engelsk forstad.

»I løbet af min ungdom i en britisk forstad i 90erne, var svømning noget, man undgik for enhver pris. Den knusende forlegenhed ved at fremvise ens spirende, pubertære krop tvang mange teenagere til at forfalske sedler fra deres forældre, der gav tilladelse til ikke at deltage i svømmeundervisningen,« skriver Helene Russell, der mener, det er noget anderledes i Danmark.

»Her er motion obligatorisk, der er kommunale bade, og der bliver holdt øje med, at alle skrubber sig rene nøgne, før man hopper i bassinet. Nudistaftener for familier er ikke ualmindelige, og på mange af strandene langs Danmarks 7.000 kilometer lange kyst er det valgfrit, om man vil have tøj på,« påpeger Helene Russell.

Skribentens anekdoter bliver bakket op af en undersøgelse fra universitetet i Zurich, der fastslår, at danskerne er det folkefærd, der er mindst bange for at blive sat i forlegenhed. Beskedne 1,6 procent af os lider af catagelofobi, en indgroet angst for at blive gjort til grin i sociale situationer. Det er den laveste procentdel i verden, fastslår undersøgelsen.

Og den afslappede facon tager vi med os videre ud på arbejdspladserne, fastslår hun.

»Når danskerne kommer ud på arbejdspladserne, fortsætter sjoven. Fødselsdage bliver markeret med sang og menneskeformede kager, hvor alle skriger, når hovedet bliver kappet af. Mange arbejdspladser har medarbejderforeninger og i mit område praler flere af, at de har kontor-bands. Guitarer bliver hevet frem ved enhver given lejlighed, og fælles musikspil med Lars fra regnskabsafdelingen bliver betragtet som helt normal »hygge«,« anfører skribenten.

Og det er alt sammen for det gode, fastslår Helene Russell afslutningsvis. For danskernes placerer sig som bekendt i toppen af de fleste lykke- og tilfredshedsundersøgelser, påpeger hun, inden hun til sidst bebuder, at hun har tænkt sig at fortsætte med at »leve dansk« lidt endnu. Hvor skamløst.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.