Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En storcenter-julemand taler ud

Der kun én julemand, naturligvis. Det ved alle. Men julemanden har mange hjælpere, og de danske af slagsen er samlet i Dansk Julemands Laug, hvor Gorm Skånstrøm også er medlem.

Gorm Skånstrøm er professionel julemand med alt, hvad dertil hører. Det er dog ikke Gorm Skånstrøm på billedet her.
Gorm Skånstrøm er professionel julemand med alt, hvad dertil hører. Det er dog ikke Gorm Skånstrøm på billedet her.

Julemanden bor på Grønland, og han har en 24 timers arbejdsdag op til højtiden, hvor alle gaverne skal ud. Gorm Skånstrøm bor i Hørsholm, og han er julemand lørdag og søndag fra kl. 12-14 i Hørsholm Midtpunkt.

- Jeg kan godt lide at være julemand. Og alle os, der er julemænd, kan godt lide at lave trylleri og ballondyr og være sammen med børnene. Vi har alle sammen julesind, fortæller han.

Gorm Skånstrøm har været julemand i 35 år og er med i Dansk Julemands Luag. Verden har ændret sig meget på den tid, men børnenes spørgsmål er stadig de samme.

- De spørger om, hvor rensdyrene er. Hvor er Rudolf? Hvorfor er dit tøj rødt, julemand? Må vi få nogle gaver nu? Jeg har lige været en tur i Japan, og der spørger børnene om de helt samme ting, siger Gorm Skånstrøm.

Har normale job som fængselsbetjente og sygeplejersker

At være julemand er af gode grunde ikke en fuldtidsbeskæftigelse. Nogle af laugets medlemmer er pensionister, mens andre har arbejde ved siden af. Der er blandt andet fængselsbetjente, sygeplejersker og chauffører.

Det er ikke alle julemænd, der arbejder hele ugen. Ham i Magasin gør, mens Gorm Skånstrøm kun trækker i skægget i weekenden. Men om man arbejder en time i ugen eller døgnet rundt, så er der én julemandstjans, der står over alle andre.

- I dag og i morgen sender man julemanden ud på hospitalerne for at besøge de børn, der er indlagte. Det er det mest prestigefyldte, siger Gorm Skånstrøm.


 
Børnene spørger tit om det samme. Om journalister også gør det, skal der ikke spekuleres i herfra. Men nærværende skribent kunne under alle omstændigheder ikke modstå fristelsen for at få opklaret et af sine barndomsmysterier.

Bor julemanden på Grønland eller på Nordpolen?

- Julemanden kommer fra Grønland. Men Grønland er jo også en del af Nordpolen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.