Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»En ny start for en ny regering«? Findes der en »gammel start«?

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forsøger at give indtryk af, at Danmark har en helt ny regering. Men hverken grundlag, politik eller meningsmålinger har ændret sig.

I Udenrigsministeriet var der en stor rokade, da fra venstre udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) gik af, Martin Lidegaard (R) trådte til som ny udenrigsminister, Nick Hækkerup (S) gik af som europa-og handelsminister og endelig Holger K. Nielsen (S) gik af som udenrigsminister. Mogens Jensen (S), der ikke er med på billedet, blev ny handels- og udviklingsminister. Foto: Mads Nissen
I Udenrigsministeriet var der en stor rokade, da fra venstre udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) gik af, Martin Lidegaard (R) trådte til som ny udenrigsminister, Nick Hækkerup (S) gik af som europa-og handelsminister og endelig Holger K. Nielsen (S) gik af som udenrigsminister. Mogens Jensen (S), der ikke er med på billedet, blev ny handels- og udviklingsminister. Foto: Mads Nissen

Statsministeren slog ud med armene mod sin SR-regering på Amalienborg Slotsplads mandag formiddag og sagde:

»En ny start for en ny regering.«

»En ny start«? Findes der en »gammel start«?

Mandag søgte SR-regeringen at give indtryk af at være revitaliseret i sin nye skikkelse. Men ordene antydede, at man fortsat ikke magter at vende stemningen mod sig. Måske tværtimod. Som politisk kommentator Troels Mylenberg skrev på Facebook allerede inden, Helle Thorning-Schmidt og kompagni trådte ud af Dronningens port: »Trygt gennem krisen«, »Stærkt hold« ... Det bliver en lang dag.«

Flere medier brugte billedet med »Helle Thorning-Schmidt II« eller »Helle Thorning 2.0«. En metafor lånt fra den digitale verden, hvor software aldrig gives nye navne, men opgraderes i nye versioner. Men det frosne skærmbillede syntes ikke at røre på sig. Forskellen mellem, hvad Helle Thorning-Schmidt og hendes ministre hævder at levere og omgivelsernes oplevelse af, hvad de modtager, mindskedes ikke umiddelbart med mandagens »nye start«.

Nok kom der svar på de nye ministre, men gamle spørgsmål syntes at generobre dagsordenen. Eksempelvis spørgsmålet, om politikerleden stiger, når politikere flyttes tilsyneladende mere eller mindre vilkårligt rundt fra område til område. Eller om leden, den stiger, når politikere, der ikke før ansås for at være ministeremner, pludselig præsenteres som særligt kvalificerede eller helt oplagte på posterne.

»Hvad ved du om miljø,« spurgte Henrik Qvortrup fra TV 2 News den nyudnævnte miljøminister, Kirsten Brosbøl (S).

»Jeg ved noget, og jeg har et grønt hjerte, der banker for miljøet,« lød svaret, der lød mere som forsvar end rede svar.

Hvad ved Socialdemokraternes tidligere kulturordfører, Mogens Jensen, om handel og udvikling? Skal vælgerne godtage, at indsigt og faglig kompetence er taget i særlig ed, når Rasmus Helveg (R) efter få uger med udviklingspolitik i virkeligheden hører mere hjemme på klima- og energiområdet? Selv om statsministeren stillede sig op med historien om, at nu har vi svaret, stod spørgsmålene i flere tilfælde fortsat skarpest.

Det er kun godt en måned siden, Thorning og Vestager foretog deres forrige regeringsrokade. Med statsministerens udtrykkelige håb om, at det ville blive den sidste. Mandag smilede hun som svar herpå: »Det håber jeg jo hver gang, fordi jeg synes, at jeg har fundet det bedste hold. Det synes jeg også denne gang.«

Selvmodsigelsen svajer synligt i slipvinden fra de dårlige meningsmålinger. Afmægtigheden lader sig ikke tildække af vendinger om »en stærk, ny energi, et rigtig stærkt hold«. Tværtimod vil nogle måske sige, at udsagnet er så postuleret, at det truer med at fortælle det modsatte af, hvad, statsministeren ville, var fortællingen. Som satiresiden heltnormalt.dk skrev:

»Dronningen afviser ny regering: »I kan ikke komme rendende hele tiden.«

»En ny start« indbefatter tilsyneladende ikke en ny politik. »Nej«, svarede de Radikales leder, indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager, på spørgsmålet, om regeringen også skal arbejde ud fra et nyt regeringsgrundlag.

»Således fortsætter »Regeringen Helle Thorning-Schmidt II« på regeringsgrundlaget »Et Danmark der står sammen«,« som Politiken noterede sig. Altså det selvsamme grundlag og »Danmark, der står sammen«, som SF stod af. Et SRSF-regeringsgrundlag, hvori det blandt andet hedder: »Udgangspunktet for regeringen er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand.«

Hvordan matcher »en ny start for en ny regering«, at man fortsætter, hvor man gik i stå? Og at man dertil gør det med sine forgængeres og modstanderes politik?

Dette spørgsmål kobler sig på en fremtrædende bekymring i dansk offentlighed for tiden. Bekymringen om, at vi er gået ind i et politisk år, der vil øge den angiveligt udbredte djøf-, medie- og politikerlede. Og dermed en overordnet fortælling om, at Folketinget i almindelighed og regeringen i særdeleshed er blevet befolket med de samme mennesker, som sidder i embedsapparatet. Hvilket forklarer, hvordan politikere snildt kan ommøbleres fra et stofområdet til et helt andet.

Faglig kvalifikation synes underordnet langt væsentligere krav, efterhånden som problemet med at legitimere den politiske fortælling, det hober sig op. Krav som »ro på bagsmækken«, »driftssikkerhed«, »loyalitet« eller andre af det politiske kommentariats yndlingsklichéer, når ministre skudsmåles, uden at der tages stilling til deres politik.

»En ny start«? Findes der en »brugt start« eller en »fortidig start«?

Motorer starter, det meste andet begynder, dikterer semantikken. Sproget omkring den reorganiserede regering efter SFs ud- og sammenbrud blotlægger tilsyneladende et problem, der hele tiden har forfulgt og kompromitteret den. Regeringens løfter inkriminerede S-SF-projektet fra begyndelsen, fordi man aldrig fik mandater til at indfri forsikringerne om en »Fair løsning«.

I stedet for at blive herre over, hvad man havde sagt, endte man som slave af det udtalte. Man mistede måske fra begyndelsen herredømmet over sin egen fortælling.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.