Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En ny bydel åbner i Københavns havn

Papirøen i Københavns Havn var det sidste lukkede industriområde i havnen. Nu er et stort gadekøkkenmarked åbnet i papirhallerne, og de kommende år skal københavnerne afprøve, hvad øen skal bruges til.

Dan Husted er en af initiativtagerne til Copenhagen Street Food og har designet en stor del af de ombyggede containere og campingvogne, hvor man kan få et billigt måltid mad, der er tilberedt på stedet og bliver langet ud af en luge – helt efter den model, som mange kender fra food trucks og gadekøkkener i udlandet. Foto: Nikolai Linares
Dan Husted er en af initiativtagerne til Copenhagen Street Food og har designet en stor del af de ombyggede containere og campingvogne, hvor man kan få et billigt måltid mad, der er tilberedt på stedet og bliver langet ud af en luge – helt efter den model, som mange kender fra food trucks og gadekøkkener i udlandet. Foto: Nikolai Linares

I december sidste år blev den sidste rulle avispapir kørt ud af dagbladenes fælles lager i de store betonhaller på Papirøen i Københavns Havn. Dermed kunne et af de sidste lukkede industriområder i havnen åbne portene, og små og store københavnere har nu fået et nyt byområde, der er smækfyldt med historie og har en helt enestående beliggenhed.

I denne uge åbnede Copenhagen Street Food sit gadekøkkenmarked med mange forskellige madboder i en af de store papirhaller, hvor de tonstunge papirruller fra svenske og finske skove i årtier har stået flere boligetager højt.

I andre haller har Experimentarium åbnet sin midlertidige »city«-udstilling. De kommende år skal området trykprøves med forskellige lejere og aktiviteter, inden den endelige plan besluttes og sættes i gang i 2018.

»Papirøen er simpelt hen kronjuvelen i vores portefølje. Vi skal tænke os godt om, før vi laver noget, der vil komme til at stå de næste 200 år,« siger Jens Kramer Mikkelsen, tidligere overborgmester for København, der i dag er administrerende direktør for selskabet By & Havn, som udvikler store og centrale byområder i København som Ørestad, Nordhavnen og nu Papirøen.

De kommende tre et halvt år på Papirøen kalder han for afprøvning af byrum i 1:1. På en dejlig forårslørdag er det især børnefamilier, som afprøver området – og mange børn afprøver også lige, hvor tæt man kan komme på kanten af det brede kajområde ud til havneløbet, før mor eller far lige skal have en hånd med.

I solskinnet har Experimentarium stillet solsejl op på kajen og taget forsøgene udendørs. I nabohallen med Copenhagen Street Food er de sidste stadeholdere ved at bygge deres madbod færdig. 16 gadekøkkener og barer er allerede åbne.

»Det er måske lidt snyd at have »street food« indendørs, men vejret i Danmark er jo ikke altid med os som i dag,« siger Dan Husted, der er en af initiativtagerne til Copenhagen Street Food, hvor iværksættere kan åbne deres egen madbod.

Et område under udvikling

Cykelbroen over Indre Havn står stadig og gaber på midten, men selv om man først kan cykle derover fra næste år, kan man fra Papirøen se over til Nyhavn, Skuespilhuset og Amalienborg. På sin egen side er øen omgivet af fine naboer som Operaen, Forsvarskommandoen og Noma.

Hallerne til papirlageret er bygget i i 1958 og er blevet kaldt »tarvelige betonbygninger«, der bare spærrede for udsigten. I dag er papirhallerne en del af arven i Havnen, og bevaring af i hvert fald nogle af dem vil indgå i planerne for den nye Papirø, som skal rumme boliger, erhverv og et element af offentlig service.

»Der skal være både nye og gamle bygninger, og vi vil blande det kunstneriske og det kommercielle. Men hvis vi havde en nøjagtig plan, ville vi ikke vente i flere år med at fremlægge den,« siger Jens Kramer Mikkelsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.