Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En lille delle forlænger livet

Lettere overvægtige mennesker har mindre risiko for at dø end normalvægtige. Det er konklusionen i en ny, international undersøgelse.

ARKIVFOTO. Personer i kategorien »overvægtig« (BMI på 25-30) har seks procent mindre risiko for at dø i en given periode sammenlignet med personerne i kategorien »normalvægtig«. For de såkaldt »lettere fede« testpersoner med et BMI-tal på mellem 30 og 35, er dødsrisikoen fem procent mindre end blandt de normalvægtige.
ARKIVFOTO. Personer i kategorien »overvægtig« (BMI på 25-30) har seks procent mindre risiko for at dø i en given periode sammenlignet med personerne i kategorien »normalvægtig«. For de såkaldt »lettere fede« testpersoner med et BMI-tal på mellem 30 og 35, er dødsrisikoen fem procent mindre end blandt de normalvægtige.

Det er farligt at være fed, men ifølge ny forskning kan en lille smule ekstra sul på sidebenene ligefrem være gavnlig.

Konklusionen kommer fra et hold amerikanske forskere, der ifølge den nyeste udgave af Journal of the American Medical Association har samlet data fra næsten 100 sundhedsundersøgelser verden over. Tilsammen rummer de oplysninger om 2,8 millioner mennesker, hvoraf godt 270.000 er døde i undersøgelsesperioden.

Sammenkøringen af de mange undersøgelser viser, at personer i kategorien »overvægtig« har seks procent mindre risiko for at dø i en given periode sammenlignet med personerne i kategorien »normalvægtig«.

For de såkaldt »lettere fede« testpersoner med et BMI-tal - det vil sige forholdet mellem højde og vægt - på mellem 30 og 35, er dødsrisikoen fem procent mindre end blandt de normalvægtige. Men når BMIen ryger op over 35, og man havner blandt de fede, ligger dødeligheden hele 29 procent højere end hos normalvægtige personer.

Ikke sikre på forklaringen

Forskerne har endnu ikke fundet forklaringen på, at lettere overvægtige personer tilsyneladende lever længere end deres slanke medmennesker. Et bud kunne ifølge Katherine Flegal fra det amerikanske center for sygdomsforebyggelse, der står i spidsen for undersøgelsen, være, at de overvægtige får bedre medicinsk behandling, fordi lægerne anser dem for at være i en særlig risikokategori.

Andre bud går på, at en lidt højere fedtprocent er godt for stofskiftet og dermed for hjertet, eller at ekstra fedtdepoter er gavnlige for patienter, der har svært ved at indtage føde på grund af deres sygdom.

I samme udgave af Journal of the American Medical Association konkluderer de biomedicinske forskere Steven Heymsfield og William Cefalu, at en smule ekstra fedt ifølge forskningen giver vigtige energireserver under sygdom.

- Ikke alle patienter, der klassificeres som overvægtige eller lettere fede, især ikke dem med kroniske sygdomme, kan forventes at have brug for vægttabsbehandling, skriver de ifølge AFP og Yahoo News.

Næsten halvdelen af den danske befolkning er overvægtig, oplyser Sundhedsstyrelsen. Ifølge den nationale sundhedsprofil har 47 procent af voksne befolkning en BMI på over 25 og er dermed i kategorien »overvægtig«.

13 procent har en BMI på over 30 og kategoriseres dermed som »svært overvægtige«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.