Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En bæredygtig cykel

Bambus på hjul: En cykel af græs fra Fristaden - det lyder som et syret trip, men er miljøvenlig virkelighed, om end i den dyre ende. 20.000 kr. kan man godt komme til at slippe for en håndbygget designercykel.

Det er bestemt ikke nogen sofacykel, selv om godt 70 pct. af den er lavet af bambus. Den behøver ikke rustbeskyttelse, men måske et lag trælak hvert tredje eller femte år. Den er solid, men vejer næsten ingenting.

Og hvis man ønsker at bevæge sig lidt diskret rundt på to hjul, skal man ikke vælge en Bambucicletas, som den herboende brasilianske industrielle designer Flavio Deslandes kalder den cykel, han selv har udviklet gennem de seneste syv år og bygger i Smedien i Christiania.

Ikke mindst den model, der kun har venstre forgaffel, får medtrafikanterne til at kikke en ekstra gang. Men også designerens egen Bambucicletas, der minder om den klassiske høje Christiania-cykel, er værd at dreje nakken efter.

»Mange vil gerne have cyklen som skulptur foruden som transportmiddel,« fortæller Flavio Deslandes, 28 år, der har boet i Danmark i to år og haft værksted på Christiania i ét.

Han er uddannet fra kunstakademiet i Rio de Janeiro, hvor der er en særlig uddannelse i bambusteknologi, og han har netop været i Brasilien for at hente mere bambus.

»Bambus er fremtidens materiale og meget miljøvenligt. Den brasilianske bambus er bedst, når det gælder let og mellemlet bambus, mens den kinesiske er bedst, hvis man skal bruge tung bambus,« fortæller Flavio Deslandes, der hele tiden arbejder med at udvikle nye cykeldele af materialet.

Senest har han designet pedaler, der endnu er hemmelige, fordi de ikke er blevet mønsterbeskyttede.

Og han håber med tiden at kunne få fremstillet hjul af lamineret bambus, enten i Brasilien eller i Kina.

Men foreløbig er stel, styr, kædeskærm og eventuelle skærme af græs i form af bambus, der er stærkere end stål, når det belastes i længderetningen.

Flavio Deslandes planlægger at bygge nogle modeller i kraftig bambus, der kan bære mindst 100 kilo. Foreløbig har han bygget cykler, der kan bære 80 kilo.

»Jeg kan skræddersy en individuel cykel fra dag til dag,« siger Flavio Deslandes, der indrømmer, at den ikke bliver billig.

20.000 kr. kan man nemt komme af med for den økologiske cykel, der har været omtalt i USA på en hjemmeside for bambusentusiaster.

»Jeg har allerede fået en del bestillinger fra Staterne, men holder ellers en lav profil med hensyn til udstillinger og lignende, indtil jeg kan imødekomme efterspørgslen,« siger Flavio Deslandes.

Hvis du vil videre

www.bambucicletas.com

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.