Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Elever om overvågning til eksamen: »Det virker ret harmløst«

Politikerne lægger op til at overvåge gymnasieelevers computere under eksamen for at forhindre eksamenssnyd. Er det i orden? Berlingske har spurgt elever på Nørre Gymnasium i København.

Foto: Sofie Mathiassen
Foto: Sofie Mathiassen

I kampen mod eksamenssnyd lægger et bredt felt af politikere samt gymnasielærerne nu op til at overvåge elevernes computere, mens eksamen står på.

Flere partier åbner for at benytte overvågningsprogrammer, der installeres på computerne til eksamen og fjernes efterfølgende.

Programmerne kan afsløre, om eleverne bevæger sig ind på forbudte hjemmesider eller kommunikerer med andre uden for eksamenslokalet, mens prøven står på, og bruges i dag på flere universiteter samt enkelte gymnasier.

Politikerne lægger nu op til, at overvågningsprogrammerne skal bruges som en landsdækkende løsning på gymnasierne for at forhindre snyd.

Er det en god idé at overvåge elevernes aktiviteter på computeren, mens eksamen står på? Berlingske har besøgt Nørre Gymnasium i København og spurgt tre elever, hvad de synes om forslaget.

Marie Rosa Dietz, 3.w

»Der er ikke noget galt i overvågning, for man skal ikke snyde til eksamen. Men jeg synes, at de først skal introducere det for de nye elever i 1.g, som ikke har været oppe til eksaminer i gymnasiet endnu. Vi, der har gået i gymnasiet i nogle år, har været vant til, at der ikke har været overvågning, så for os ville det nok være en ubehagelig oplevelse, hvis det pludselig blev indført.«

»Jeg er selv en smule eksamensangst, og det er flere af mine klassekammerater også, og sådan et overvågningsprogram kunne godt gøre os mere nervøse. Men jeg synes, det er fair nok og en god forberedelse til universiteterne.«

Johannes Ekensteen Jøhncke, 3.b

»Jeg er generelt rimeligt meget imod overvågning. Men i dette tilfælde synes jeg, det virker ret harmløst, fordi det afinstalleres efter eksamen og kun virker i den periode, man er til eksamen. Så jeg kan ikke se, at det skulle være andet end et positivt tiltag.«

»Gymnasiet i dag er så præget af strategisk tænkning og præstationspres, fordi vi ved, vi skal have et højt karaktergennemsnit for at kunne læse videre, og derfor fylder snak om snyd en del. Man burde ændre mere fundamentalt ved den præstationskultur og det karakterræs, der er i gymnasiet i dag. Hvis man gjorde det, ville der ikke være behov for overvågning.«

Anna Johanne Nielsen, 3.b

»Vi elever ved vi godt, hvilke sider vi må gå ind på, og det gør ikke noget, hvis et program holder øje med, at vi kun går ind på de sider, vi har fået tilladelse til. De skal bare ikke gå ind og tjekke alt det, vi har liggende på computeren.«

»Snyd fylder rigtig meget på gymnasiet, for allerede i 1.g. har vi et langt forløb, hvor vores lærere for eksempel fortæller, hvad plagiat er. Hvis vi laver plagiat, får vi sedler med hjem til forældrene og sådan noget. Vores gymnasium går rigtig meget op i det, og det fylder meget.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.