Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL: Torturofre ud af lukkede asyl-institutioner

Står det til Enhedslisten, skal Ellebæk - Kriminalforsorgens lukkede institution i Birkerød for afviste asylansøgere - åbnes for de torturofre, som er frihedsberøvede der.

Johanne Schmidt-Nielsen
Johanne Schmidt-Nielsen

- Det kan ikke være rigtigt, at vi i et moderne demokrati placerer mennesker, som intet kriminelt har gjort, i lukkede institutioner - vel vidende, at de har dybt alvorlige psykiske problemer, fordi de har overlevet tortur, siger Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører.

Amnesty International har i dag offentliggjort en rapport, hvor det fremgår, at seks af de 22 asylansøgere, som lægegruppen gennem tre dage i maj 2012 undersøgte i Ellebæk, havde været udsat for tortur i deres hjemlande og led af bl.a. posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), depression og kroniske smerter.

På den baggrund anbefaler Amnesty en formel screeningsordning, der skal sikre, at sårbare asylansøgere - herunder torturofre og psykiske syge - ikke spærres inde på danske institutioner, hvor deres tilstande risikerer at blive forværret.

- For det første skal man bruge det lukkede fængsel Ellebæk langt mindre end i dag, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- For det andet er det oplagt at følge Amnestys anbefaling om, at relevant sundhedsfagligt personale skal lave en grundig sundheds- og torturscreening, inden man sætter folk ind i Ellebæk. Det er primært fængselsbetjente, som arbejder i Ellebæk i dag, og de er ikke uddannet til at tage sig af torturofre.

Johanne Schmidt-Nielsen forklarer, at hun nu vil tage sagen op med justitsminister Morten Bødskov (S).

Amnesty Internationals danske lægegruppe består af praktiserende læger, som arbejder frivilligt for organisationen. I 2008 gennemførte gruppen en undersøgelse blandt 142 nyankomne asylansøgere i Center Sandholm. Den viste, at 45 procent af dem havde været udsat for tortur. En opfølgende undersøgelse viste, at torturoverleverne efter halvandet år i Danmark stadig var fysisk og psykisk mærket.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.