Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL: Spørg danskerne før der bygges ved kysterne

Danskerne skal spørges, før det bliver muligt at bygge tættere på kysterne, mener Enhedslisten.

Høje hoteller og forlystelsesparker helt ud til strandkanten.

Det er, hvad Enhedslisten frygter, hvis regeringens planer om at lempe loven for strandbeskyttelse bliver gennemført. Det vil gøre det muligt for kommuner at bygge hoteller og aktiviteter, der kan gavne turismen, tættere på kysterne.

I et forsøg på at standse planerne vil Enhedslisten have forslaget ud til folkeafstemning.

- Hvis vi først begynder at bygge på kysterne, er det uigenkaldeligt, siger Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding.

- Det har store konsekvenser for fremtidige generationer, og derfor synes vi, det er vigtigt, at vi spørger danskerne, om det er den vej, vi skal gå, siger hun.

Grundloven kræver, at 60 medlemmer af folketinget bakker op om, at danskerne skal til stemmeurnerne for at afgøre fremtiden for Danmarks kyster.

SF har allerede meldt ud, at partiet støtter en folkeafstemning.

Også Alternativet og De Radikale har været meget kritiske over for regeringens planer. Men selv hvis det lykkes Enhedslistens miljøordfører at overbevise partierne om, at lovændringen skal til folkeafstemningen, vil der være lang vej til 60 stemmer.

Derfor håber Maria Reumert Gjerding at få støtte fra Folketingets største parti, Socialdemokraterne.

- Vi skal have fat i Socialdemokraterne. Det her er gammel socialdemokratisk hjerteblod, så jeg håber, at der er en masse fornuftige socialdemokrater, der ønsker at bevare strandbeskyttelsen, siger Maria Reumert Gjerding.

Det er en ændring i planloven, som vil gøre det muligt for kommunerne at bygge tættere på kysterne.

I dag forhindrer reglerne for strandbeskyttelse, at der bliver bygget de første 300 meter fra vandkanten, men regeringen ønsker, at der fremover kun gælde, hvor der er "sammenhængende natur".

De Radikales miljøordfører, Ida Auken, siger til TV2 News, at partiet håber på, at kunne forhandle sig til en løsning.

Ida Auken afviser dog ikke, at en folkeafstemning kan komme på tale.

- Det er klart, at hvis vi ikke kan forhandle os til en løsning, må vi jo se, hvad vi kan gøre, siger hun til TV 2.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.