Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL raser over farlig svinebakterie

Både fødevare- og sundhedsministeren skal i et samråd redegøre for, hvad der bliver gjort for at stoppe spredningen af den såkaldte svinebakterie.

Den farlige, multiresistente stafylokok-bakterie MRSA er på spil i Danmark. Den går under navnet »svinebakterien« og gør flere og flere danskere syge, fordi den er begyndt at sprede sig uden for svineproduktionen.

Der er ikke blevet gjort nok for at stoppe spredningen af den muligvis livstruende bakterie, mener Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen, der derfor kalder fødevareminister Mette Gjerskov (S) og sundhedsminister Astrid Krag (SF) i samråd.

- Den indsats, der har været ydet indtil nu, har været helt utilstrækkelig. Man har faktisk ikke gjort noget som helst effektivt for at stoppe spredningen, og nu kan vi så se konsekvensen af mange års svigt. Der er blevet svigtet både på fødevareministerens og på sundhedsministerens område, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

DR kan mandag aften i programmet »Bag Facaden« fortælle historien om den farlige svinebakterie, der kan give bylder, alvorlige infektioner og i værste fald kan være livstruende, fordi bakterien ikke kan slås ned med den antibiotika, der bliver brugt i Danmark. Tidligere ramte bakterien kun ansatte på svinefarme, men nu spreder den sig også til danskere, der ikke har nogen form for kontakt til landbruget. Ifølge DR er antallet af smittede steget fra 43 i 2009 til forventeligt 200 i år.

Per Clausen kalder det »en skandale«, at den resistente bakterie har spredt sig uden for landbruget, og han håber på, at ministrene vil igangsætte en koordineret indsats over for spredningen.

- Jeg håber, at sundheds- og fødevareministeren i fællesskab fremlægger en plan for, hvad de helt konkret vil gøre, så der kan komme nogle resultater på det her område. Hvis vi ikke får grebet ind, så vil det ende med, at der er nogle mennesker, der dør af at blive smittet med den her bakterie, og det er helt uacceptabelt, siger han.

Ifølge fødevareordføreren har man kendt til problemet med bakterien siden 2006, og hverken den tidligere eller den nuværende regering har i hans øjne gjort nok for at tage initiativ til at bekæmpe spredningen.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Mette Gjerskov eller Astrid Krag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.