Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eksperter: Uheldigt at officer skal være auditør

Det er en uheldig sammenblanding, når Forsvaret udlåner en aktiv officer til at være anklager hos auditørkorpset, mener juraprofessor.

Det er en uheldig sammenblanding, at Forsvaret har udlånt en aktiv officer til at være konsulent og anklager hos Forsvarets Auditørkorps, mener eksperter.
Det er en uheldig sammenblanding, at Forsvaret har udlånt en aktiv officer til at være konsulent og anklager hos Forsvarets Auditørkorps, mener eksperter.

Forsvarschef Peter Bartram har udlånt en aktiv officer til at være konsulent og anklager hos Forsvarets Auditørkorps, som er en uafhængig anklagemyndighed, der håndterer straffesager i Forsvaret.

Det er en uheldig sammenblanding, mener professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Michael Gøtze ifølge Politiken.
Forsvaret betaler officerens løn, mens han gør tjeneste hos auditørerne, men det er auditørerne, der instruerer officeren, når han skal føre sager mod Forsvarets folk.

Auditørkorpsets anklagere og efterforskere kommer udelukkende fra politiet og fra den civile anklagemyndighed. Det er første gang, at der er ansat en medarbejder hos auditørerne, der kommer direkte fra et job i Forsvaret.

Arrangementet har da også ifølge avisens oplysninger vakt røre i auditørkorpset, der plages af intern uro og stor udskiftning hos personalet.

»Auditørernes uafhængighed er meget vigtig. Uanset om den pågældende officer er i stand til at holde tingene helt adskilt, ligner det udefra set en uheldig sammenvævning af forsvaret og auditørkorpset,« siger Michael Gøtze.

Forsvarsministeren har forståelse for beslutningen

Juraprofessor Eva Smith var med i arbejdsgruppen, der stod bag forslag til en styrkelse af auditørkorpsets uafhængighed i 2006. Hun er skeptisk over for udlånet af officeren.

»Det styrker ikke auditørkorpsets uafhængighed. Det forekommer mærkeligt, at Forsvarskommandoen kan indsætte sin egen medarbejder. Hvis man mangler en auditør, må man jo ansætte en,« siger hun til avisen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) mener, at auditørerne skal være uafhængige, men har forståelse for Forsvarets opgaver.

»Man skal dog passe på med forbindelser, der kan kompromittere uafhængigheden. Det er mit indtryk, at begge parter her er enige om, at den konkrete ansættelse kan fremme samarbejdet, men det er bestemt ikke uproblematisk. Og lønkonstruktionen taler imod uafhængigheden«, siger han til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.