Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eksperter kritiserer »farligt« program med B.S. Christiansen

B.S. Christiansen vil i et nyt TV-program hjælpe kvinder til et liv uden antidepressiv medicin. Men det er for farligt, mener flere eksperter.

B.S. Christiansen
B.S. Christiansen

TV 2 og B.S. Christiansen søger i øjeblikket kvinder på antidepressiv medicin til et nyt TV-program. Ifølge en annonce vil den tidligere militærmand tage depressive kvinder med på en »livsforandrende rejse« og give dem en række redskaber, der skal hjælpe dem til et liv uden medicin.

Det har fået flere eksperter til at råbe vagt i gevær, skriver bt.dk.

»Det er simpelthen for farligt og for uansvarligt,« siger Karen Margrete Nielsen, der er landsformand for Depressionsforeningen, til bt.dk.

Hun blev kontaktet af TV-produktionsselskabet for en måned siden, da de ønskede hjælp til at komme i kontakt med medicinerede kvinder, og allerede her advarede hun om at lave programmerne.

»Man kan ikke sammenligne depressive kvinder eller mænd med de andre grupper, som B.S. Christiansen har hjulpet,« siger Karen Margrete Nielsen og henviser til blandt andet »B.S. og Basserne« og »B.S. og Outsiderne«, hvor B.S. Christiansen har hjulpet henholdsvis overvægtige og handicappede danskere.

»En depression er en hjernesygdom. Det har ikke noget at gøre med at have ondt i livet. Det skal tages alvorligt,« siger hun og understreger, at det kan gøre tingene meget værre, hvis man pludselig stopper med sin medicin, eller hvis man laver for store forandringer i hverdagen hos personer med depression.

»Man må aldrig presse et menneske med depression. Og ved man ikke, hvad man har med at gøre, kan det gøre tingene ondt værre. Det ser vi ofte i forbindelse med sygemeldte depressive personer, der bliver sendt i aktivering af kommunen. De kan få store tilbagefald. Så hvis B.S. Christiansen skulle tage depressive kvinder med på en rejse, ville det kræve, at han både havde deres læge med og en særligt uddannet psykolog med speciale i depressive behandlinger. Alt andet er for farligt,« siger hun.

Også stifter af PsykiatriFonden Jes Gerlach mener, at det kræver en særlig indsigt i de kvindelige deltagers sygdomsforløb, for at lave sådan et program.

»Hvis programmet går ud på at styrke kvindernes evne til at klare en depression uden medicin, så kan sådan en tur være et inspirerende tilskud. Men ofte tager det meget mere end tre uger at komme ud af sit forbrug. I mange tilfælde kræver det to eller tre måneders nedtrapning, hvis man vil undgå ophørssymptomer,« siger Jes Gerlach til bt.dk.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra TV 2 til eksperternes bekymring. Men forleden sagde TV2-redaktør Jes Schrøder til BT, at selv om TV 2 søger depressive kvinder, er det endnu ikke besluttet, om de vil lave programmet:

»Vi forfølger forskellige ideer til nye B.S.-programmer hele tiden, og vi er i kontakt med forskellige mennesker. Men hvad der præcis sker, det ved vi ikke endnu.«

Ifølge en annonce, hvor TV2 søger kvinderne, skal optagelserne finde sted i udlandet henover tre uger i juni.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.