Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eksperter: Fint at skære i tandrens og høreapparater

Det er nødvendigt at se en række sundhedsudgifter efter i sømmene, mener to eksperter i sundhedsøkonomi.

Regeringen skærer i tilskuddet til høreapparater, håndkøbsmedicin og tandrensning for at få råd til mere forskning og flere fængselspladser.

En omprioritering, som er blevet kritiseret voldsomt af de borgerlige partier. Men ifølge to sundhedsøkonomer er det ikke overraskende, at sundhedsområdet står for skud, når regeringen skal finde finansiering i forbindelse med næste års finanslov.

- Det er hensigtsmæssigt at prioritere mere på sundhedsområdet. Traditionelt har det været den del af velfærdsstaten, hvor bevillingerne konstant er øget. Nu står vi i en økonomisk krise, og så er det nødvendigt at se, hvor vi får mest sundhed for pengene, siger Karsten Vrangbæk, forskningsleder og sundhedsøkonom på AKF.

Han mener, at det er fornuftigt, at regeringen omlægger tilskuddene til håndkøbsmedicin, så det ikke længere er muligt for pensionister at få tilskud med mindre medicinen bruges som en del af en behandling ved sygdom.

- Det er en hensigtsmæssig måde at prioritere på. Man tager højde for, at der er en voksende ældrebefolkning, som er velhavende og selv kan betale. Og så laver man et sikkerhedsnet for dem, der virkelig har behov for det, siger Karsten Vrangbæk.

At regering vil skære i tilskuddet til høreapparater og droppe tilskuddet til mere end en tandrensning om året skræmmer heller ikke eksperterne.

- Brugerbetaling er en god måde at styre udgifterne på de her områder på. I de senere år er der så mange, der har fået et høreapparat og det er ikke alle, der bruger det, siger Mickael Bech, professor og sundhedsøkonom på Syddansk Universitet.

Han beklager dog, at regeringen kun er villig til at finde penge på områder, hvor der allerede er brugerbetaling.

- I de seneste år har man øget brugerbetaling på de ting, hvor der i forvejen er brugerbetaling. I stedet for, som flere eksperter har anbefalet, at kigge på de steder, hvor der ikke er brugerbetaling i dag. F.eks. er der i forvejen en stor brugerbetaling på tandlæge, som betyder en høj grad af ulighed i tandsundhed, siger Michael Bech.

At der er mange penge på spil, viser de indgåede delforlig. Frem til 2016 sparer staten 720 millioner kroner på tandrensning og 530 millioner med at sætte tilskuddet til høreapparater ned.

- Når der er økonomisk krise, er det nødvendigt at gå den vej. Pengene er der ikke til at blive ved med at lade sundhedsområdet gå fri, siger Karsten Vrangbæk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.