Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Alt for få konsekvenser for flygtninge: »Jeg har hørt, at de stopper ydelsen, hvis man ikke går i praktik, men som regel udbetaler de hele ydelsen«

Flygtninge, der vrager de kommunale praktikforløb, slipper for billigt, mener eksperter. De savner konsekvens og sanktioner.

Arkiv
Arkiv

Der er for få konsekvenser, når flygtninge udebliver fra praktikforløb. Sådan lyder kritikken fra eksperter, ifølge TV 2.

TV 2 har i forbindelse med en dokumentar fulgt en række flygtninge, heriblandt »Saleem«, der har opholdt sig i Danmark siden 2014. Han har endnu ikke et arbejde og har flere gange modsat sig krav fra virksomhederne, når han har været i praktikforløb.

Loven siger, at en flygtnings ydelse skal ophæves, såfremt han ikke overholder kravene i praktikforløbet. Ifølge Saleem sker dette dog ikke i praksis.

»Jeg har hørt, at de stopper ydelsen, hvis man ikke går i praktik, men som regel udbetaler de hele ydelsen,« siger Saleem til TV 2.

Eksperter kritiserer den manglende konsekvens over for TV 2.

»Det er uacceptabelt, og så skal man selvfølgelig meget hurtigt gribe ind for at påvirke denne adfærd. Her vil sanktioner være et redskab, man skal bruge,« siger Lars Larsen fra analysefirmaet LG Insight.

Mehmet Yüksekkaya, der i en årrække har arbejdet som integrationskonsulent for Beskæftigelsesministeriet såvel som Integrationsministeriet samt flere kommuner, mener ligeledes, at det danske system er for dårligt til at skride ind.

»Vi har generelt ikke været gode nok til at indføre sanktioner over for indvandrere og flygtninge i det her land. Sagsbehandlerne er konfliktsky, og når sanktionerne ikke bliver håndhævet, så mister flygtningen troen på, at der kan være sanktioner - at der rent faktisk er en konsekvens, såfremt de ikke lever op til indgåede aftaler,« siger Yüksekkaya.

En undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at blandt de flygtninge, der kom til Danmark i 2010, var det kun godt ti procent, der halvandet år senere var i arbejde. Af dem, der kom hertil i 2015, var det kun syv procent, der var i arbejde efter halvandet år, viser undersøgelsen.

På landsplan er det ifølge TV 2 kun hver tiende jobparate flygtning, der har været i et praktikforløb, som rent faktisk også kommer i job, viser tal fra analysefirmaet LG Insight, der har specialiseret sig i kommunernes integrationsarbejde.

TV 2 har fulgt et hold af flygtninge i forbindelse med dokumentaren »Er det sådan man bliver dansk?«, der bliver vist torsdag 27. april klokken 20.00.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.