Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert om »beskæmmende« cpr-brist: Mange 15-årige ville kunne kryptere data

Det er ikke svært at kryptere data - mange 15-årige kan klare det, siger Radio24syvs Anders Kjærulff.

Der er tale om »rigtig dum« behandling af data, når Statens Serum Institut (SSI) har sendt ukrypterede cd'er med mere end fem millioner danske cpr-numre og helbredsoplysninger med posten.

Det mener studievært på Radio24syvs radioprogram Aflyttet og ekspert i cybersikkerhed Anders Kjærulff.

»Det bekymrer mig. Det virker, som om det offentlige har givet op i forhold til de her ting. Der er en holdning om, at der nok alligevel ikke sker noget. Men det kan man blive ved med at sige, indtil det rent faktisk bliver misbrugt.«

»Vi er nødt til at adressere det og finde ud af, hvordan vi behandler sådan noget data,« siger han.

Løsningen på problemet ligger umiddelbart lige for, mener han. Det er nemlig ikke svært at beskytte data som de oplysninger, der har ligget på de omtalte cd'er fra Statens Serum Institut.

»Det er altså ikke svært at kryptere sådan en cd. Jeg vil mene, at mange 15-årige er i stand til det. Datatilsynet har sågar påpeget den manglende kryptering over for instituttet tidligere. Det er ret beskæmmende.«

»Der er en træghed over det i det offentlige. Man vil ikke rigtig. Det kræver, at der er en grundlæggende kultur om kryptering af de her data,« siger Anders Kjærulff.

Det var Statens Serum Institut (SSI), der egentlig havde sendt oplysningerne i et anbefalet brev til Danmarks Statistik.

Men ved en fejl endte brevet hos Chinese Visa Application Centre, som ifølge sin egen hjemmeside er en kommerciel virksomhed, der uafhængigt og uden at være formelt knyttet til de kinesiske myndigheder håndterer flere rutineopgaver forbundet med visumansøgninger.

Ifølge Anders Kjærulff er det fornuftigt at transportere de mange informationer fysisk. Det skal bare gøres ordentligt.

»Når nu de tilsyneladende ikke kan finde ud af at kryptere en cd, så vil jeg klart anbefale, at de holder sig til at transportere data fysisk. De skal bare sørge for, at det kommer ordentligt frem,« siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.