Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Ny prinsesse kan blive et problem for Sverige

Prinsesse Madeleine har en unik mulighed for at kaste fornyet glas over det svenske kongehus med fødslen sin lille datter. Den nye prinsesse kan dog også omvendt være med til at øge kritikken af det svenske kongehus, mener dansk kongehus-ekspert.

ARKIVFOTO af prinsesse Madeleine og kronprinsesse Victoria.
ARKIVFOTO af prinsesse Madeleine og kronprinsesse Victoria.

Hele Sverige jublede af glæde, da nyheden om den lille nye prinsesse nåede over Atlanten fredag morgen, skriver bt.dk.

Torsdag aften 22.41 amerikansk tid (04.41 dansk tid) fødte prinsesse Madeleine en lille velskabt datter på et hospital i New York.

Men jublen riskerer at forstumme, hvis Madeleine og hendes mand Chris O'Neill vælger at fortsætte deres amerikansk liv langt væk fra Sverige og de officielle pligter.

- Det kommer meget an på, hvordan Madeleine og hendes mand vælger at håndtere forholdet til Sverige. De har tidligere været kritiseret for at opholde sig for meget i USA og tænke for lidt på, at de også er officielle repræsentanter for Sverige. Hvis de vælger, at dåben skal foregå i USA og ikke kommer hjem ret tit og viser datteren frem, så bliver svenskerne mere ligeglade.

Det siger kongehus-ekspert Lars Hovbakke Sørensen, som mener, at den lille nye prinsesse sagtens kan få stor betydning for svenskerne og skabe masser af positiv omtale for både Madeleine og hele den kongelige familie. Men Madeleine og Chris O'Neill afgør selv, hvilken betydning deres datter får for svenskerne.

- Hvis de vil styrke kongehuset generelt, så skal de helt klart begynde at optræde mere på den hjemlige svenske scene. Opholde sig mere i Sverige, end de har gjort hidtil og stille op til flere officielle arrangementer, siger Lars Hovbakke og tilføjer:

- Hvis de ikke gør det, så vil der kommer fornyet kritik af kongehuset, som jo ligger og lurer lige under overfladen, fordi der har været meget kritik af kongen. Så kan man godt forestille sig, at der vil komme en generel kritik af kongehuset, der går på, at de er ligeglade med Sverige.

- Langt det klogeste ville være, at de engagerede sig noget mere i de ting, der foregår i Sverige. Det ville være klogt både for Madeleine og hendes mand, men det vil også have en afsmittende effekt på resten af den kongelige familie, som vil blive endnu mere populære.

Omvendt mener han også, at Madeleine har en unik mulighed for at skabe positiv hype omkring hele den svenske kongefamilie.

- Hvis de vælger at engagere sig, så kan den lille ny få rigtig stor betydning. Men man kan godt frygte, at de ikke tager det ansvar på sig og også fremover vil opholde sig meget i USA. Det vil ikke styrke kongehusets popularitet i Sverige. Tværtimod. Man kan godt frygte, at de vil holde sig væk og ikke deltage særligt meget i det, der foregår. Det vil mere være af hensyn til sig selv og ikke af hensyn til institutionen. For det klogeste i forhold til institutionen og kongehuset vil helt klart være at tage hjem ofte og deltage i forskellige arrangementer, siger Lars Hovbakke Sørensen, som dog ikke tror, at det er det, der kommer til at ske.

- Det er meget det, de har signaleret. Også frem mod brylluppet. Chris O'Neill har hele tiden har haft en afslappet attitude i forhold til, at han er blevet en del af den svenske kongefamilie og virker mest interesseret i sit eget firma. Derfor kan man godt frygte, at det også er den stil, de vil vælge fremover, og det vil være til mere skade end gavn for kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Den nye prinsesse bliver nummer fem i arvefølgen efter sin mor, morbror, kusine og hendes moster, tronfølgeren prinsesse Victoria.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.