Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert har et forslag til prins Henrik: Hvorfor gør du ikke som Alexandra?

Prins Henrik bør gøre som grevinde Alexandra og kraftigt reducere - eller endda helt frasige sig - sin apanage, mener kongehusekspert. Her ses prinsen og grevinden sammen ved prins Nikolais konfirmation.
Prins Henrik bør gøre som grevinde Alexandra og kraftigt reducere - eller endda helt frasige sig - sin apanage, mener kongehusekspert. Her ses prinsen og grevinden sammen ved prins Nikolais konfirmation.

Selv om det er lovbestemt, at prins Henrik har ret til en del af dronning Margrethes apanage og dermed også til den store stigning, som finalsovsforslaget for 2018 lægger op til, så ville det klæde ham selv at sige fra og gå ned i løn, mener kongehusekspert.

Færre pligter, flere solferier – og mere i løn. Sådan kunne mange nok godt tænke sig at leve livet.

Men hvad der er en fjern virkelighed for de fleste danskere, er en realitet for prins Henrik, der år efter år får forhøjet sin apanage, selv om han officielt er gået på pension og har fraskrevet sig de fleste royale pligter.

Prins Henrik bestemmer ikke selv størrelsen på sin apanage – det gør loven. Ifølge kongehusets hjemmeside får han ti procent af dronningens apanage, som er bestemt af Civillisteloven. Loven følger indeksreguleringen for de statsligt ansatte, og derfor hæves apanagen i takt med stigningen i de ansattes løn. Et nyt finananslovsforslag for 2018, der blev fremlagt torsdag, viser, at prinsen forventes at stige til 8,5 mio. kr. i statsydelse næste år.

Flere meningsmålinger har de seneste år vist, at danskerne har svært ved at forstå, at prins Henrik får samme – og endda højere – ’løn’ nu som pensionist end han gjorde tidligere. I en meningsmåling for nylig lavet af Wilke for Jyllands-Posten mente hele 63,7 procent, at en apanage på over otte mio. kr er alt for meget til den pensionerede prins.

Forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen, der har fulgt prins Henrik siden prinsens ankomst til Danmark, er ikke overrasket over danskernes holdning.

»Der er ingen tvivl om, at befolkningen har svært ved at forstå det. Der er ingen, der forstår, at han fastholder sin apanage, når han nu selv har valgt at træde tilbage,« siger han og påpeger, at 8,5 millioner kroner i pension svarer til en fuldtids direktørløn – især når man medregner, at prins Henrik som medlem af kongehuset ikke betaler skat og har momsrefusion.

Prins Henrik har ikke lagt op til, at han vil have sin apanage sat ned. Men det burde han, mener Søren Jakobsen. Ifølge forfatteren burde prinsen følge grevinde Alexandras eksempel. Grevinden meldte i juni ud, at hun vil frasige sig sin apanage, når hendes yngste søn prins Felix fylder 18 år i 2020.

»Alexandra har sat en ny standard for det her, og det synes jeg er prisværdigt. Og da Henrik har haft større pligter, end hun har haft, så bør han selv træffe en beslutning om at gå ned i apanage. Hvis han vil være en gentleman og en anstændig mand, så bør han følge Alexandras eksempel«, siger Søren Jakobsen, der vurderer, at nedsættelsen af prins Henriks apanage til omkring én million kroner ville være et passende beløb.

Ifølge det nye finanslovsforslag lægges der op til, at dronnings apanage næste år stiger med 3,4 mio. kr. til 84, 6 mio. kr. Det forventes, at prins Henrik får de 8,5 mio. kr. af dronningens statsydelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.