Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Flere sorte penge i kolonihaver

I går afgjorde Højesteret, at kolonihaver skal sælges til fast vurderingspris. Det betyder, at der vil ryge langt flere penge under bordet i fremtidige kolonihavehandler, vurderer ekspert.

Kolonihaveejere, der er medlemmer af Kolonihaveforbundet må ikke sælge deres kolonihaver til den fri markedspris. Det blev fastslået, da Højesteret i går afsagde dom i en principiel sag mellem køberen og sælgeren af en kolonihave.

Sælgeren havde i 2004 solgt sin kolonihave til 255.000 kroner, selvom vurderingsprisen lød på godt 91.000 kroner plus 30.000 i løsøre. Sælger blev pålagt at tilbagebetale overprisen på lidt over 133.000 kroner samt betale sagsomkostningerne.

Kolonihaveforbundet (KF), som hele vejen igennem sagen har støttet køberen, er glad for sagens udfald.

»Det betyder, at kolonihavetanken har vundet. Kolonihaver er stadig en mulighed for alle uanset indkomst,« siger Kolonihaveforbundets konstituerede formand Preben Jacobsen.

Penge under bordet
Danske Boligadvokaters formand, Henrik Høpner, mener dog ikke, at kolonihavesalg til fast vurderingspris, har sikret kolonihavetanken.

»Det er åbenlyst, at de faste vurderingspriser vil medføre, at mange flere kolonihaver vil blive handlet med sorte penge. Derfor åbner afgørelsen overhovedet ikke op for flere borgere. Kolonihaverne vil være forbeholdt dem, der har råd til at betale en stor sum penge under bordet,« siger Henrik Høpner.

Berlingske Tidende har snakket med tre haveforeningers formænd, der alle ønsker at være anonyme, men de vurderer alle, at penge under bordet vil blive et hyppigere brugt redskab i kolonihavehandler fremover.

Skræmmes fra at sælge
KFs konstituerede formand Preben Jacobsen tror, at hele denne sag har skræmt mange fra, at sælge deres kolonihave til mere, end den er vurderet til. Men hvis de sorte penge begynder at fylde mere, har Preben Jacobsen og KF allerede nogle forestillinger om, hvordan problemet kan løses.

»KF vil så overveje, om man skal lave nogle mere centrale ventelister. Det vil give mindre kontakt mellem køber og sælger og derfor også minimere muligheden for en handel med sorte penge,« forklarer Preben Jacobsen, der også ser en mulighed i, at politikerne opretter flere kolonihaver.

»Det vil gøre efterspørgselspresset mindre, og derfor også mindske penge under bordet,« siger Preben Jacobsen.

Da køber og KF i går fejrede Højesterets kendelse, var ansigterne på sælger og Kolonihavernes Fællesrepræsentation (KHFR), der går ind for kolonihavesalg til markedspris, lagt i anderledes alvorlige folder.

Lisa Poulsen, der er formand for KHFR, er chokeret over dommen.

»Højesteret har ladet sig styre af det politiske pres. Det får jo Danmark til at ligne en bananrepublik,« siger Lisa Poulsen, der fortæller, at hun sammen med sælgeren vil tage sagen til menneskeretsdomstolen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.