Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Dansk indsats i Helmand ikke vellykket

Den danske militære indsats gennem fem år i Helmand er ikke lykkedes særlig godt, mener en af landets førende forsvarseksperter.

En ny rapport fra det amerikanske forsvar viser, at distriktet Gereshk i Helmandprovinsen, hvor Danmark stod i spidsen for NATOs indsats fra 2007 til 2011, nu har udviklet sig til at være det sted i hele Afghanistan, hvor Taleban er mest aggressiv, skriver Politiken.

- Jeg synes, at de her tal viser, at den danske militære indsats ved Gereshk ikke er lykkedes særlig godt, siger forsvarsekspert professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet til avisen.

Rapporten viser, at antallet af Talebanangreb i nogle dele af det gamle danske ansvarsområde er steget med op til 30 angreb per kvadratkilometer. Stigningen er dog især sket i de områder af distriktet, som danskerne har trukket sig tilbage fra i de seneste år, mens situationen ikke er forværret inde i selve Gereshk by. I dag er det kun selve byen og en radius af fem kilometer omkring den, som er fokus for NATO og de afghanske sikkerhedsstyrker i området, skriver Politiken.

- Men netop de områder, hvor vi i årenes løb har talt om succes for Danmark, er skrumpet kraftigt ind. I starten var det Afghanistan, så var det kun Helmand, så var det dalen nord for Gereshk og Armadillobasen, og nu er det Gereshk by, og dér går det måske heller ikke så godt. Det afspejler situationen meget godt, og det lugter ganske meget af taktisk tilbagetog, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.