Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Dansk grænsekontrol vil højst vare få dage

Det er langt fra sikkert, at Danmark kan følge Sveriges eksempel og indføre kontrol med grænsen til Tyskland.

København: I sin nytårstale antydede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen muligvis vil indføre dansk grænsekontrol snart.

Men det er langt fra sikkert, at det overhovedet er muligt at kontrollere grænsen til Tyskland, vurderer Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet.

- Hvis den kommer, så kommer den højst et par dage, siger lektoren til Information mandag.

Lars Løkke sagde i sin nytårstale, at den svenske grænsekontrol, som træder i kraft mandag, kan tvinge Danmark til at kontrollere grænsen til Tyskland, for at forhindre at migranter og asylansøgere igen vil vandre ad danske motorveje.

Men det er langt fra ligetil at kopiere den svenske grænsekontrol. Der er både praktiske og juridiske forhindringer, skriver Information.

Det er svært at kontrollere den 70 kilometer lange grænse. Desuden kræver det såkaldte Schengen-grænsekodeks, at en fuld kontrol kun kan indføres, hvis der forelægger en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed.

Gerd Battrup vurderer derudover, at den tyske regering slet ikke vil acceptere, at transportselskaber bliver pålagt at kontrollere passagernes id i landet.

- Danmark kan selvfølgelig ikke vedtage lovgivning, som gælder i Tyskland, hvis de tyske myndigheder ikke accepterer dette, siger Gerd Battrup.

Hvis det alligevel lykkes at indføre grænsekontrol, forudser lektoren, at Danmark faktisk risikerer at modtage flere asylansøgere.

- Hvis man indfører en tæt grænsekontrol, så vil det formentlig føre til, at man får flere asylansøgere i Danmark, for så vil folk jo enten skulle henvises til at rejse tilbage til Tyskland eller søge asyl i Danmark, siger Gerd Battrup.

Samme argument har Lars Løkke tidligere brugt for at tale imod grænsekontrol.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.