Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Dagplejen vil bestå trods markant fald

Per Schultz Jørgensen mener, det er et tab for de skrøbeligste børn, at der bliver færre dagplejetilbud

København: Til trods for et dramatisk fald i antallet af kommunale dagplejere, vil man fortsat kunne finde dagplejemødre i Danmark i de kommende år, vurderer ekspert.

Ifølge Politiken er der ellers sket næsten en halvering af de kommunale dagplejere fra 18.899 i 2007 til 10.586 i 2015.

- Men dagplejen skal nok blive stående som en del af daginstitutionstilbuddet i Danmark, vurderer Per Schultz Jørgensen, tidligere formand for Børnerådet og professor i socialpsykolog.

Faldet er i hans øjne en naturlig konsekvens af et dalende børnetal siden babyboomet i 80'erne.

- Dagplejen har lige fra sin store og voldsomme start i 80?erne fungeret som en buffer på dagpasningsområdet, siger han.

I 80'erne blev dagplejen først etableret som en nødløsning på grund af manglende institutionspladser.

Men siden er det ifølge Per Schultz Jørgensen blevet til en "god løsning" for de skrøbelige børn især.

Derfor vil det også have konsekvenser for netop de børn, at kommunerne lige nu nedlægger flere kommunale dagplejer som følge af et mindre antal børn.

- Konsekvensen er, at der er en gruppe børn, som kommer til at savne det som dagplejen står for, når den er bedst. Og det er at kunne give tryghed, sikkerhed og en social stabil påvirkning, siger Per Schultz Jørgensen.

Ifølge tal fra FOA slår 15 procent af de fyrede dagplejere sig i stedet ned som private børnepassere, og den løsning kan ifølge Per Schultz Jørgensen være lige så fin for børnene.

Dog vil de private børnepassere ikke få tilbudt samme kompetenceudvikling, som man kan på kommunalt plan, og den manglende efteruddannelse samt manglende tilsyn kan blive problematisk, lyder det fra Per Schultz Jørgensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.