Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eksminister: Politiet opførte sig krænkende ved kinesisk statsbesøg

Martin Lidegaard drøftede ikke politiets opførsel mod Tibet-flag med sin statsminister, fortæller han.

Martin Lidegaard (R) er den tredje minister, der afhøres i Tibetkommissionen (arkivfoto). Scanpix/Sophia Juliane Lydolph
Martin Lidegaard (R) er den tredje minister, der afhøres i Tibetkommissionen (arkivfoto). Scanpix/Sophia Juliane Lydolph

Politiets opførsel under statsbesøget af Kinas præsident i 2012 var tilsyneladende ikke noget, som ministre i regeringen var særligt optaget af.

I hvert fald ikke, hvis man skal tro den daværende klimaminister, den radikale Martin Lidegaard, der i 2014 blev udenrigsminister.

Fredag afhøres han af Tibetkommissionen.

»Jeg har ikke noget indtryk af, at det blev drøftet hverken den ene eller den anden vej,« siger han.

Tidligere fredag har den daværende udenrigsminister, Villy Søvndal, forsikret kommissionen om, at han allerede dengang i 2012 var klar over, at politiet havde krænket Grundlovens bestemmelser om ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.

»Jeg har nok drøftet det privat, fordi vi var nogle, der undrede os,« siger Martin Lidegaard.

En serie kontante spørgsmål til Villy Søvndal har afsløret, at SF'eren ikke gik videre til for eksempel statsministeren med sin opfattelse.

Søvndal kaldte indgrebet mod Tibet-flag som et angreb på »kronjuvelen« i Grundloven.

Men heller ikke Lidegaard tog det op med chef, Helle Thorning-Schmidt (S):

»Mange har oplevet det som krænkende for vores almindelige retsbevidsthed og helt ude af tradition med, hvordan vi tilrettelægger besøg,« siger Martin Lidegaard.

»Vi var mange, der lagde mærke til og tog anstød af det, men efter min bedste erindring var det ikke noget, jeg drøftede med statsministeren,« siger han.

Lidegaard er den tredje minister, som Tibetkommissionen har afhørt. Senere kommer turen til flere tidligere justitsministre.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.