Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egon sender Vikingemuseum i øget beredskab

Vikingeskibsmuseet i Roskilde slap med skrækken og for vandmasserne efter Egons rasen over landet.

Arkivfoto fra stormen Bodil, der forårsagede store skader på Vikingeskibsmuseet.
Arkivfoto fra stormen Bodil, der forårsagede store skader på Vikingeskibsmuseet.

Museumsansatte, gæster og vikingeskibe kan ånde lettet op.

Lørdagens storm Egon førte godt nok til forhøjet vandstand i Roskilde Fjord, men ikke så højt, at det udgjorde en risiko for byens vikingeskibsmuseem, der ligger lige ud til fjorden.

Dermed blev Egon aldrig rigtigt farlig for museet og dets mange klenodier fra Vikingetiden, forklarer Claus Christiansen, chef for bygningsdrift ved museet.

»Vi slap med skrækken og et øget beredskab, hvor vi havde vagt på hele natten. Vandet stod højest omkring klokken fem, hvor det stod 1,26 over normalt, men det var ikke noget, der gav problemer,« siger Claus Christiansen.

Sidst ramt i 2013
Sidst, Vikingeskibsmuseet blev ramt af store vandmasser, var ved stormfloden efter stormen Bodil i december 2013.

Dengang stod vandet knap tre meter over normalt, hvilket blandt andet fyldte en hulvæg med vand, som museet måtte bore i for at lette trykket, ligesom vandmasserne fjernede flere sandsække.

I museet er det ekstremt vigtigt at holde en konstant luftfugtighed, da den voks, der sidder i de gamle vikingeskibe, ellers kan gå i opløsning. Men det skete hverken i december sidste år eller lørdag nat.

»Der var ingen gennembrud og derfor heller ikke risiko for, at luftfugtigheden ændrede sig,« siger Claus Christiansen.

Museet holder derfor også åbent søndag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.