Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eftersøgt dansk SS-officer er død

En af danmarkshistoriens største forbrydere er død. Nazisten Søren Kam blev 93 år.

Arkivfoto: Scanpix
Arkivfoto: Scanpix

Søren Kam blev født i København, meldte sig i juni 1940 som SS-frivillig og deltog i kampe på Østfronten. Han blev officer og udnævnt til SS-Untersturmführer.

I sommeren 1943 kom han til Danmark på orlov og fik til opgave at grundlægge Schalburgkorpset, der skulle udøve »modterror« mod frihedsbevægelsen.

Den 30. august deltog han sammen med andre SS-folk i mordet på redaktør Carl Henrik Clemmensen. I 2004 skabte Clemmensens barnebarn, filminstruktøren Søren Fauli, dokumentarfilmen »Min Morfars Morder« om mordet.

Det antages endvidere, at Søren Kam under sit ophold i Danmark medvirkede i  optakten til jødeaktionen i 1943, bl.a. ved at røve den jødiske menigheds medlemslister.

Tilbage i Tyskland blev Søren Kam dekoreret af Adolf Hitler med Jernkorsets Ridderkors og udnævnt til SS-Obersturmführer og kompagnichef ved et SS regiment.

Efter krigen forblev han i Tyskland. De danske myndigheder udviste ikke stor iver for at få ham udleveret og i 1956 erhvervede han tysk statsborgerskab, hvorved han var beskyttet mod udlevering.

Hans andel i mordet på redaktør Clemmensen blev prøvet af den tyske anklagemyndighed, men lagt i skuffen i 1971 og gentagne opfordringer til danske myndigheder om at rejse sagen mod ham for både mordet og hans andel i jødeaktionen var uden effekt.

Søren Kam blev i 2004 ved retten i Lyngby varetægtsfængslet in absentia for mordet på Clemmensen og da tyske myndigheder i 2006 ratificerede konventionen om europæiske arrestordrer, var der åbnet mulighed for en udleveringssag. Han blev arresteret i 2006 i Tyskland, men en tysk ret fandt sagen forældet.

I 2007 var Søren Kam nr. 8 på Simon Wiesenthal Centrets liste over eftersøgte naziforbrydere og i 2014 var han rykket op på plads nr. 4 på listen, men Justitsministeriet tøvede stadig med en udleveringssag, fordi man ikke var overbevist om, at Kams andel i optakten til jødeaktionen kunne bevises.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.