Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efterskoleelever kæmper for livet

Lasse, Signe og Casper knokler hver eneste dag for at komme sig efter kæntringsulykken på Præstø Fjord.

Casper Lundsby har to forskellige hjerneskader. Er for nylig udskrevet fra Hammel Neuroklinik, hvor han har været indlagt, siden han blev vækket af den kunstige koma efter ulykken.
Casper Lundsby har to forskellige hjerneskader. Er for nylig udskrevet fra Hammel Neuroklinik, hvor han har været indlagt, siden han blev vækket af den kunstige koma efter ulykken.

- Ham der trak mig op af vandet, sagde at jeg var helt død. At der ikke var noget, der kunne gøres for mig.

Signe Dyrbjergs 16-årige ansigt er et stort smil, mens hun taler til kameraet, men den ufærdige sætning slutter, da øjnene søger ned i bordet og smilet forvandles til et ganske andet udtryk.

Sammen med seks andre tidligere elever fra idrætslinjen på Lundby Efterskole, kæmper hun en daglig kamp sammen med genoptræningseksperter for at komme til en dag at kunne få et helt almindeligt liv. TV2 bringer i aften Signe, Casper og Lasses historie.

Havde hjertestop

De var alle blandt de syv, ud af 13 elever der havde hjertestop i mellem én og to timer efter at deres dragebåd først på året kæntrede i det to grader varme vand i Præstø Fjord. De var klinisk døde, da de reddet op. Mirakuløst blev de alle genoplivet.

Dermed var de heldigere end deres 44-årige friluftslærer Michael Jørgensen, der druknede og først blev fundet langt senere.

- Det er meget sværere med højre, siger Signe til sin sygeplejerske. Den opgave, hun forsøger at udføre, er at samle træklodser op og putte dem i en kasse.

Signe regner sig selv for heldig. Hver dag bringer små fremskridt og hvert lille fremskridt er en sejr. Hendes klassekammerat Casper Weigel har det på samme måde.

Svært at undvære

- Jeg har to forskellige skader på min hjerne, siger Casper, der virkelig formår at holde modet oppe.

- Jeg er blevet meget stærkere som person af at have været ude for det her, siger teenageren, der stadig skal kæmpe for at holde balancen, når han prøver at gå.

Men han kæmper, og han giver ikke op.

Og for nylig kunne både han og Signe lade sig udskrive fra Hammel Neuroklinik, hvor de begge har boet, siden de blev vækket af den kunstige koma, de lå i efter ulykken og genoplivningen.

Men helt let er det ikke.

- Man var jo vandt til at leve et almindeligt ungdomsliv. Det er svært at undvære.

- Det var skolen, der havde ansvaret, og vi stillede ikke rigtig spørgsmålstegn ved deres dømmekraft. Det skulle vi have gjort, siger han.

Den tredje af de hjerneskadede elever, der står frem i TV2’s udsendelse hedder Lasse Aadal Jensen. Han siger ikke noget. Og det er højst tvivlsomt, om han nogensinde kommer til det.

Staveplade

Over seks måneder efter ulykken, kan han kun kommunikere simple ord ved hjælp af en staveplade, og skal han fra a til b, skal han have nogen til at skubbe sin kørestol.

Men også han kæmper. Og formår i det store hele at holde humøret oppe, selvom fremskridtene for hans del er små og langsomme. Den tidligere fodbolspiller og sportsmand med det opvakte udseende, kommer sandsynligvis aldrig til at kunne klare sig selv.

Én fordel har de tre dog frem for de seks elever, der kunne redde sig i land. Ingen af dem kan huske noget om ulykken.

Panikken det værste

Det kan to af de andre elever, der står frem i TV2’s udsendelse. Og også de kæmper. Med minderne.

- Det værste var, at se panikken i de andres øjne og høre deres skrig, da det gik op for dem, at de skulle dø, fortæller Niclas Bøhm, der dagligt løber mindst otte kilometer. Han vil sikre sig, at han er i form, hvis uheldet skulle være ude efter ham en anden gang.

Katrine Thorstensen lider af posttraumatisk stresssyndrom (psd), som man ellers kender fra krigsveteraner.

- Der er mange dage, hvor det hele bare er noget skidt. Jeg ved ikke hvorfor. Men nogle dage er det bare sådan, siger Katrine, der ikke tror, at hun nogensinde igen får det helt godt med lyden fra en helikopter.

For det var den sidste lyd, hun hørte, inden det hele blev sort

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.