Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efterskole-nederlag i landsret kan koste skoler penge

En række højskoler, efterskoler og kostskoler står til at miste indtægter efter afgørelse i Vestre Landsret.

En principiel dom fra Vestre Landsret betyder, at de mange højskoler, efterskoler og kostskoler, der drives af velgørende foreninger, mister betydelige indtægter.

Landsretten har nemlig bestemt, at den del af elevbetalingen, som staten betaler, ikke skal medregnes i skolernes "egenfinansiering", og det betyder, at den særlige momskompensation, som velgørende foreninger har ret til, bliver mindre.

I den aktuelle sag var det den kristne efterskole Hedemølle Efterskole ved Bjerringbro, der tabte.

I forbindelse med finansloven i 2007 blev der indført en ændring, så velgørende foreninger kunne få forhøjet kompensation for deres indkøb.

Formålet var dels at give de skoler, der drives af velgørende foreninger, en lidt større indtægt efter ændringer i tilskudsordningerne, dels at øge skolernes incitament til at forøge egne indtægter - den såkaldte egenfinansiering.

I 2012 ansøgte Hedemølle Efterskole om udbetaling af den særlige momskompensation.

Skolen fik i 2012 offentlige tilskud på 7,1 millioner kroner, mens elevernes skolepenge inklusive det tilskud, som staten giver til den enkelte elev, udgjorde 7,6 millioner kroner. Det ville give en momskompensation på 52 procent.

Skat mente derimod, at tilskuddet til elevbetalingen er et offentligt tilskud, som ikke kan medregnes. Derfor ville Skat kun anerkende 28 procent.

Det er Vestre Landsret enig med Skat i. Landsretten lægger afgørende vægt på en sætning i bekendtgørelsen, hvor der står, at private indtægter ikke omfatter beløb modtaget fra staten.

Videre står der, at hensigten med ændringen netop var at øge foreningens incitament til at øge egenfinansieringen.

Efterskolen skal betale sagens omkostninger på 31.000 kroner.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.