Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efterskole erkender ansvar for Præstø-ulykke

For første gang har Lundby Efterskole taget ansvaret for de syv elever, der blev erklæret klinisk døde, men blev genoplivet og har fået varige mén, efter de kæntrede i en dragebåd med to lærere i februar 2011.

Sagen efter den tragiske ulykke på Præstø Fjord fortsætter i Retten i Nykøbing Falster.
Sagen efter den tragiske ulykke på Præstø Fjord fortsætter i Retten i Nykøbing Falster.

Ifølge dr.dk rejste forsvarsadvokaten, Peter Giersing, sig i begyndelsen af torsdagens retsmøde, som er det næstsidste i sagen, og læste en meddelelse op. Her blev der gjort opmærksom på, at straffelovens paragraf 249 om uagtsom legemsbeskadigelse er overtrådt, og »at den afdøde lærer, Michael Jørgensen, har handlet uagtsomt«.

Det lader dog ikke til, at anklager Michael Boolsen ser det som en formildende omstændighed. Han har netop ifølge dr.dk udlagt sin vurdering af, hvordan straffen skal være.

Mens han kræver, at forstanderen får en ubetinget fængselsstraf »målt i måneder«, blandt andet fordi der er begået fejl, og fordi flere af de unge, som var under 18 år, har fået varige mén. Samtidig mener han, at en rimelig straf til efterskolen er en bøde på »ikke under 250.000 kroner«.

Sagen har løbet over otte retsdage, og her har blandt andre ti af de 13 tidligere elever fra Lundby Efterskole, der var med under ulykken, siddet i vidneskranken. Vidneudsagnene gav et billede af en sejltur i dragebåden, hvor sikkerheden haltede.

Flere fortalte, at de ikke blev oplyst om sikkerheden til søs, hvilke svømmeveste de skulle vælge eller hvordan man sejler. Og eleverne gav også udtryk for, at de ikke ville sige fra over for lærerne, særligt friluftslæreren, som mistede livet ved ulykken, da de dermed ville blive straffet.

Ulykken fandt sted i februar for knap to år siden, da de 13 elever og to lærere fra skolens idrætshold sejlede ud på Præstø Fjord i en dragebåd. Vejret var ifølge flere af elevvidnerne dårligt, og fordi det var blæst op, besluttede de sig for at vende om. Men vendingen gik galt, båden kæntrede, og alle havnede i vandet.

Mens tre elever reddede sig i land og fik tilkaldt hjælp, lå resten i det to grader kolde vand. Syv af eleverne var klinisk døde, men blev senere genoplivet, og flere har i dag varige mén.

Efterskolen som juridisk person og forstanderen Truels Truelsen står i retssagen tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af loven om sikkerhed til søs.

Dommen falder fredag, men selv om der er en sandsynlighed for, at forstanderen ender bag tremmer, er det ifølge dr.dk ikke op til retten, men efterskolens bestyrelse, at afgøre, hvorvidt han kan fortsætte i sit job.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.