Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efterforskning af nazi-tyveri nærmer sig afslutningen

To mænd, der er sigtet for at stjæle nazistiske dokumenter fra Rigsarkivet, er blevet varetægtsfængslet i yderligere fire uger. Politiet forventer at have et anklageskrift klar inden længe.

Tygegods fra Rigsarkivet er her fotograferet på Politistation City i København
Tygegods fra Rigsarkivet er her fotograferet på Politistation City i København

Sagen om tyveri af nazistisk materiale fra Rigsarkivet er snart klar til at blive afgjort i retten. Det meddeler efterforskningsleder Bo Hass Jensen fra Københavns Politi, der over for Berlingske Nyhedsbureau vurderer, at anklageskriftet mod de to tiltalte er klar inden for de kommende par måneder.

- Vi er ved at være færdige med efterforskningen, så jeg forventer, at vi kan præsentere en tiltale inden for en måned eller to. Det er mit bedste bud, siger efterforskningslederen.

De sigtede i sagen, to mænd på henholdsvis 53 og 46 år, har onsdag fået deres varetægtsfængsling forlænget med fire uger. Forlængelsen foregik bag lukkede døre, og Bo Hass Jensen holder da også kortene tæt til kroppen.

- Jeg vil ikke udtale mig om detaljerne i efterforskningen, siger han.

De to mænd er sigtet for at stå bag systematisk tyveri af materiale fra Rigsarkivet om danske nazister under Anden Verdenskrig og om retsopgøret efter den tyske besættelse.

- Der er tale om uerstattelig og umistelig kulturarv for Danmark, sagde rigsarkivar Asbjørn Hellum, da Berlingske bragte nyheden om det omfattende tyveri 25. oktober.

Flere kasser med dokumenter blev beslaglagt under en ransagning i forbindelse med anholdelserne, men det frygtes, at en del af det stjålne materiale er blevet solgt videre. Tyveriet kan ifølge Rigsarkivets og politiets vurderinger have stået på i op til 10 år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.